Iedereen die weleens een bioscoop heeft bezocht, weet dat je een enorme keuze in soorten popcorn hebt. Zoete popcorn, zoute en met de smaak van karamel bijvoorbeeld. Ik ben dol op popcorn bij films, maar niets haalt het bij vers gemaakte popcorn. Vaak ligt het in de bioscoop al een tijdje in de bakken te wachten en daar wordt het naar mijn mening wat taai van. Ik zal je laten zien dat je heel makkelijk zelf popcorn kunt maken. Niet zomaar popcorn, maar kaaspopcorn. Want alles wordt beter als je er kaas bij doet!

Kaaspopcorn

Welke kaas je gebruikt om kaaspopcorn te maken, maakt eigenlijk niet veel uit. De enige voorwaarde is dat het geraspt is en kan smelten. Zelf vind ik geraspte Parmezaanse kaas het lekkerst. De kaas is van zichzelf al heel smaakvol en past goed bij gepofte maïs. Daarbij rasp ik het altijd heel fijn waardoor het een mooi laagje om de popcorn kan vormen. Je raadt het al, als ik je een kaassoort zou moeten aanraden om kaaspopcorn te maken, dan zou het Parmezaanse kaas zijn. Hoewel… oude kaas, Cheddar of een belegen kaas kan ook heerlijk zijn. Net wat je zelf het lekkerst vindt! Je kunt ook extra smaak creëren door kruiden toe te voegen.

Hoe maak je popcorn?

Tegenwoordig kun je kant en klare popcorn in de supermarkt kopen. Lekker makkelijk en in ontelbaar veel smaken. Erg populair is de popcorn die je in de magnetron maakt. Helaas is dit iets dat bij ons in huis altijd mislukt. Ik denk dat het probleem ligt bij het feit dat wij een oven en magnetron in één hebben. Er zit geen draaiend plateau in waardoor de warmte anders verdeeld wordt. Dus lukt de popcorn nooit heel goed. Vaak is een deel niet goed gepoft en het andere deel al praktisch verbrand. Ik maak dus altijd popcorn op de ouderwetse manier, in de pan op het fornuis. Overigens vind ik dat ook de lekkerste manier om popcorn te maken. De kaas voor kaaspopcorn voeg je toe als de maïs gepoft is. Verser wordt het niet! Alleen aan geduld om de popcorn af te laten koelen ontbreekt het nog wel eens. 😉

Kaaspopcorn bewaren

Dit recept is goed voor één schaal kaaspopcorn. Misschien hou je hier wel een deel van over, dat je wilt bewaren. Dat kan! Als je popcorn in een afgesloten bakje doet en op een droge plaats bewaart blijft het wel even goed. Je kunt het echt wel een week bewaren, als je maar zorgt dat de popcorn goed afgekoeld is en luchtdicht verpakt wordt. Is de kaaspopcorn taai geworden? Geen nood! Als je de oven voorverwarmt op 100 tot 120 graden en de popcorn over een bakplaat verdeelt, dan heb je in vijf minuten weer een knapperige snack!

Kaaspopcorn

Kooktijd 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Kaaspopcorn, verse gepofte maïs met de smaak van geraspte Parmezaanse kaas. Heerlijk als snack tijdens een filmavond of borrel.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Doe de popcorn maïs in de pan en zorg dat de maïs in een dun laagje op de bodem ligt. Sluit de pan af met de deksel.

  2. Als je de eerste maïskorrels hoort poffen zet je het vuur lager. Schud de pan af en toe om aanbranden te voorkomen.

  3. Laat de pan op het vuur staan tot je geen maïs meer hoort poffen. Zet dan het vuur uit, schud de pan goed door en laat deze nog ongeveer twee minuten met de deksel er op staan.

  4. Smelt in de tussentijd de boter in een pannetje en giet deze bij de nog warme popcorn. Schep de boter er goed doorheen.

  5. Voeg vervolgens de geraspte kaas toe en schep ook dit goed door de warme popcorn. De kaas zal door de warmte van de popcorn en de boter smelten, waarna je heerlijke kaaspopcorn overhoudt.

    Eet smakelijk!

Keywords: Maïs, Olie, Boter, Kaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud