Koen en ik eten één keer per week friet. Soms van de snackbar, want lekker makkelijk, maar het gebeurt ook regelmatig dat we ze zelf maken of ovenfriet gebruiken. We experimenteren graag met smaken en deze kaasfrieten zijn wel echt favoriet, net als geplette krieltjes uit de oven. Maar dat is natuurlijk iets heel anders. 😉

Kaasfrieten

Je kunt kaasfrieten zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Al is het natuurlijk helemaal niet moeilijk. De makkelijkste versie is met verse frieten die je alleen nog af hoeft te bakken. Heb je zin in iets extra’s, dan kun je de frieten zelf maken. Snijd hiervoor vier grote aardappelen in repen, dep ze droog en vervolg met de stappen nuit het recept hieronder. Het kan zijn dat het teveel friet is voor één bakplaat. In dat geval kun je ze beter in twee delen bakken. De kaasfrieten worden het lekkerst als je zorgt dat ze niet op elkaar liggen. Vind je twee bakplaten vol wat veel? Je kunt het recept ook halveren voor een kleinere hoeveelheid.

Patat of friet?

Een discussie die net zo oud is als die van het kip en het ei is de discussie over friet en patat. Want wat is het nou? Dat hangt een beetje af van de regio waar je woont. Je kunt Nederland grofweg in twee kampen verdelen. In Zeeland, Brabant, Limburg en het zuiden van Gelderland zegt men friet, in de rest van Nederland patat. Daar tussenin zit een gebied waarin het beide gebruikt wordt. Ik ben opgegroeid met de combinatie van beide woorden. Officieel lijkt patat meer passend te zijn. Het is van oorsprong patatfrites, wat toch wat lang is. Als je dat afkort, kom je al snel op patat. Voor dit gerecht heb ik gekozen voor de naam kaasfrieten omdat kaaspatat, in mijn beleving, toch iets minder lekker bekt. Hoe je het ook noemt, iedereen weet wat je bedoelt!

Kaasfrieten

Kooktijd 30 30 mins Totale tijd 30 minuten
Een bord vol versgebakken kaasfrieten
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Doe de verse frieten in een grote kom, voeg de olijfolie toe en meng voorzichtig door elkaar.

  3. Verdeel de frieten over een bakplaat en strooi er kaas, gedroogde basilicum, zout en peper overheen. 

  4. Bak de kaasfrieten in onegveer 25 minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Friet, Aardappel, Olijfolie, Kaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud