Sinds wij een koffiemachine in de keuken hebben staan drink ik meer koffie. Nog steeds niet heel veel, hooguit één kop per dag. Al is er hier in huis nog wel eens discussie over of mijn kop koffie wel echt koffie is, met meer melk dan koffie én een klein beetje suiker. Noem het kinderkoffie als je wilt. 😉 Toch vind ik het ook wel leuk om te experimenteren met koffie en er iets speciaals van te maken. Dus toen ik onlangs in de Foodybox die ik ontving een fles amaretto vond, was dat een mooie aanleiding om een Italian coffee te maken.

Italian coffee

Toen ik 18 was, werkte ik in een lunchroom. Ik werkte achter de bar, maakte alle drankjes en desserts en tapte softijs in de zomer. Het werk an sich vond ik best leuk, de werksfeer was minder. Ik kreeg een ander aanbod en vertrok vrij snel weer. Toch heb ik er een hoop geleerd. Speciale koffies maken bijvoorbeeld! Niet alleen een Irish coffee, Jamaican coffie en Spanish coffee, ook Italian coffee stond op de kaart. Het werd niet heel veel besteld, maar ik maakte het iedere zaterdag wel een keer. Een Italiaanse koffie is koffie met amaretto, rietsuiker en room. Hartstikke simpel om te maken, maar een echte traktatie.

Amaretto

In een Italian coffee gebruik je dus Amaretto, maar wat is dat nou precies? Het is een likeur op basis van amandelen of abrikozenpitten en het smaakt een klein beetje bitter. Amaretto betekent in het Italiaans ook ‘een beetje bitter’, logische naam voor de likeur dus. Je kunt het puur drinken, met wat ijs, in een cocktail verwerken of een beetje toevoegen aan koffie. Het meest wordt het gebruikt als digestief na de maaltijd. Ook in tiramisu wordt amaretto gebruikt. Heel veelzijdig! Volgens de overlevering is amaretto voor het eerst gemaakt in Saronno. Er zijn twee families die beweren de eerste makers geweest te zijn. Maar wat er precies waar is blijft de vraag, we waren er tenslotte niet bij. Voor een heerlijke Italian coffee maakt het ook niet uit natuurlijk.

Koffie recepten

Ben je na een Italian coffee op zoek naar andere koffie recepten? Dan is een pumpkin spice latte of een ijskoffie misschien wel iets voor jou! Liever iets anders maken met koffie als ingrediënt? Ook dat kan! Kijk eens naar chocolade fudge met koffie, koffie-chocolade wafels of de verrassend lekkere bacon-uienjam.

Italian coffee

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 10 min Totale tijd 10 minuten Porties: 2

Wat heb je nodig?

Keywords: Koffie, Amaretto, Slagroom, Rietsuiker
Ingedeeld onder