Sinds wij een koffiemachine in de keuken hebben staan drink ik meer koffie. Nog steeds niet heel veel, hooguit één kop per dag. Al is er hier in huis nog wel eens discussie over of mijn kop koffie wel echt koffie is, met meer melk dan koffie én een klein beetje suiker. Noem het kinderkoffie als je wilt. 😉 Toch vind ik het ook wel leuk om te experimenteren met koffie en er iets speciaals van te maken. Dus toen ik onlangs in de Foodybox die ik ontving een fles amaretto vond, was dat een mooie aanleiding om een Italian coffee te maken.

Werken in de horeca

Toen ik 18 was, werkte ik in een lunchroom. Ik werkte achter de bar, maakte alle drankjes en desserts en tapte softijs in de zomer. Het werk an sich vond ik best leuk, de werksfeer was minder. Ik kreeg een ander aanbod en vertrok vrij snel weer. Toch heb ik er een hoop geleerd als het gaat om drankjes maken. Speciale koffies maken bijvoorbeeld! Niet alleen een Irish coffee, Jamaican coffie en Spanish coffee, ook Italian coffee stond op de kaart. Het werd niet heel veel besteld, maar ik maakte het iedere zaterdag wel een keer. Dat vond ik echt het leukst om te doen. Je kunt mensen verrassen met een heerlijke koffie die er ook nog eens mooi uitziet!

Italian coffee

Een Italiaanse koffie is koffie met amaretto, rietsuiker en room. Italian coffee maken is hartstikke simpel, maar een echte traktatie. Het ziet er ook hartstikke leuk uit! Als je het recept aanhoudt, zoals dat hieronder beschreven is krijg je ook de mooie laagjes zoals op de foto. Het geheim zit ‘m in het gebruik van een eetlepel. Daar giet je de koffie, amaretto en room overheen als je het in het glas schenkt. De vloeistoffen mengen minder snel waardoor het laagjes effect ontstaat. Feestelijk toch? Houd alleen wel de bolle kant van de lepel naar boven, ander spettert het zo.

Amaretto

In een Italian coffee gebruik je dus Amaretto, maar wat is dat nou precies? Het is een likeur op basis van amandelen of abrikozenpitten en het smaakt een klein beetje bitter. Amaretto betekent in het Italiaans ook ‘een beetje bitter’, logische naam voor de likeur dus. Je kunt het puur drinken, met wat ijs of een beetje toevoegen aan koffie. Het meest wordt het gebruikt als digestief. Ook in tiramisu wordt amaretto gebruikt. Heel veelzijdig! Volgens de overlevering is amaretto voor het eerst gemaakt in Saronno. Er zijn twee families die beweren de eerste makers geweest te zijn. Maar wat er precies waar is blijft de vraag. Voor een heerlijke Italian coffee maakt het ook niet uit natuurlijk.

Koffie recepten

Ben je na een Italian coffee op zoek naar andere koffie recepten? Dan is een pumpkin spice latte of een ijskoffie misschien wel iets voor jou! Liever iets anders maken met koffie als ingrediënt? Ook dat kan! Kijk eens naar chocolade fudge met koffie, koffie-chocolade wafels of de verrassend lekkere bacon-uienjam. Koffie leent zich hartstikke goed als ingrediënt in zowel zoete als hartige recepten. Ik gebruik niet alleen versgezette koffie, maar ook graag oploskoffie. Dat laat zich soms net iets makkelijker verwerken. Als je een room maakt, dan zorgt verse koffie ervoor dat het te vloeibaar wordt. Met oploskoffie heb je dat niet. Gratis tipje dus! 😉

Italian coffee

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
Italian coffee met amaretto en room
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Keywords: Koffie, Amaretto, Slagroom, Rietsuiker
Ingedeeld onder

Share it on your social network

Ga naar de inhoud