Bijgerechten, je kunt bijna niet zonder. Eén van de bijgerechten die ik altijd in de keuken heb staan is ingelegde rode ui. Het is heel eenvoudig om een grote pot te vullen en je kunt er best een tijdje mee doen. Dat je van het uien snijden traanogen krijgt is jammer, maar de smaak maakt alles goed.

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui is een ontzettend makkelijk bijgerecht om te maken. Het snijden van de uien kost het meeste tijd. Bij mijn komt dit vooral door prikkende en tranende ogen. Ik loop regelmatig even de keuken uit. Maar goed, het is allemaal de moeite waard. Naast dat het makkelijk te maken is, is het ook veelzijdig te gebruiken. Ik eet het graag op brood, bij taco’s en bij rijstgerechten. Altijd fijn om een pot ingemaakte rode ui in de koelkast te hebben staan. De ui breng ik altijd op smaak met azijn, peperkorrels en plakjes knoflook. Dat geeft de rode ui net een beetje extra. De kleur van de ingelegde rode ui wordt ook prachtig roze door het zuur in de azijn.

Inmaken

Om de ingemaakte rode ui zo lang mogelijk te kunnen bewaren is het van belang dat je ze in een schone pot bewaart. De pot die je wilt gebruiken kun je het best even uitkoken. Kook de pot even goed uit in een pan kokend water. Ongeveer twintig minuten is voldoende om het potje volledig te desinfecteren. Spoel het deksel en de rubberen ring goed af met kokend water en laat alles goed aan de lucht drogen. Gebruik een schone vork of lepel als je wat ingelegde rode ui uit de pot haalt, dan blijft het het langst goed. Andere bijgerechten die je makkelijk kunt inmaken en bewaren zijn bijvoorbeeld zongedroogde tomaten, rucola pesto en rode bessensaus.

Bewaren

Nadat je de ingelegde rode ui in de weckpot hebt gedaan, duurt het ongeveer een uur voor de ui zacht wordt. Hoe langer ze staan, hoe lekkerder het wordt! Je kunt de pot het best in de koelkast bewaren. Het blijft dan ongeveer twee tot drie weken goed. Wil je de ingelegde rode ui langer bewaren, verwarm dan de azijn en het water in een steelpan voor je het bij de rode ui schenkt. Sluit de pot meteen af en laat de uien goed afkoelen. De dichte pot kun je vrij lang bewaren. Maak je de pot open, dan zal je het dus sneller op moeten maken. Maar dat is geen straf hoor!

Ingelegde rode ui

Kooktijd 7 minuten Totale tijd 7 minuten
Ingelegde rode ui in een weckpot met knoflook en peperkorrels
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwijder de schil van de uien en snijd ze in dunne ringen. Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes.

  2. Doe de uienringen in een steriele weckpot. Voeg de plakjes knoflook en de peperkorrels toe. Schenk de azijn en het water erbij tot de weckpot vol zit. Roer alles even goed door, sluit de weckpot goed af en laat de ingelegde rode ui afkoelen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Ui, Azijn, Water, Peper, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud