Ben je op zoek naar een origineel en smaakvol dessert voor een speciale gelegenheid? Maak dan deze ijstaart met witte chocolade en citroen! Want wat is er nou beter dan dat? Een heerlijke, simpele ijstaart maken. Hartstikke makkelijk en snel, echt iedereen kan dit dessert maken!

IJstaart

Heerlijk smeuïg, zoet en fris: de ijstaart gemaakt met witte chocolade en citroen is een ware traktatie voor iedereen die van desserts houdt. Met de combinatie van zachte cake, romige witte chocolade en verfrissende citroen zorgt deze taart voor een feestje! Je hebt maar 7 ingrediënten nodig en ik beloof je dat het ook nog eens heel makkelijk te maken is. De basis bestaat uit een cake. Niets lekkerder dan een ijstaart maken met cake. Wil je makkelijk en snel aan de slag, dan koop je de cake kant en klaar. Uiteraard kun je ook een zelfgebakken cake gebruiken.

De vulling is gemaakt van mascarpone met slagroom, witte chocolade, lemon curd en pistache noten. Wie zegt dat een simpel dessert niet lekker kan zijn? Serveer de ijstaart als dessert na een heerlijk diner of verras je gasten met deze traktatie bij de koffie.

Lemon curd

Lemon curd is een heerlijk frisse lobbige Britse crème op basis van citroen, suiker, eieren en boter. De combinatie tussen zoet en zuur is zalig! Het past perfect in deze ijstaart want het gaat heel goed met witte chocolade en pistache. Voor de lemon curd, geldt hetzelfde als voor de cake in deze ijstaart: je kunt het zelf maken. Het hoeft natuurlijk niet, maar zelfgemaakte lemon curd is wel echt om te smullen! Plus, je kunt het later ook voor andere recepten gebruiken of op brood of in je yoghurt eten. Het recept om zelf lemon curd te maken vind je hier.

Witte chocolade

Voor deze ijstaart gebruikte ik witte chocoladedruppels, deze van Callebaut. Dat vind ik makkelijker smelten dan een chocolade reep, al werkt dat ook prima hoor! Smelt de chocolade au bain marie en laat deze eerst een stuk afkoelen voor je het door de mascarpone room mengt. Roer af en toe even goed door zodat het niet teveel stolt. De witte chocolade zorgt er in dit recept voor dat het geheel niet te zuur wordt door de citroen.

Wist je trouwens dat het technisch gezien geen echte chocolade is, omdat het geen cacaovaste stof bevat? Daardoor heeft het een romige textuur en een rijke smaak die het een favoriet maakt onder zoetekauwen. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder, en heeft daardoor een lichtere kleur dan traditionele chocolade. Het heeft ook een hoger vetgehalte dan donkere chocolade, wat bijdraagt aan de romige textuur en de zachte smaak. Een ideaal ingrediënt voor een ijstaart dus!

Bewaren

Een ijstaart kun je heel makkelijk voorbereiden en bewaren. Als je de taart goed afdekt met folie, in een taartdoos of een goed afgesloten plastic zak, dan is het zeker drie maanden te bewaren. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, maar het kan. 😉 De manier waarop je de taart verpakt hangt vooral af van hoeveel ruimte je hebt in de vriezer. De decoratie kun je mee invriezen, maar de meringue zou ik er persoonlijk afhalen. Dat wordt er in de vriezer niet lekkerder op vind ik.

Tip!

Haal de ijstaart voor je ‘m eet even uit de vriezer. Hoe lang van tevoren moet je een ijstaart uit de vriezer halen? Dat is de grote vraag! Mijn ervaring met deze taart is dat je ‘m prima bevroren kunt snijden als je mes warm gemaakt is met kokend water. Eten is een ander verhaal, dat gaat het best als je de gesneden plakjes een kwartiertje tot twintig minuten laat staan. Lastig, I know, maar het is het waard. De ijstaart wordt er echt lekkerder van!

Maak je liever een nóg makkelijker ijstaart? Dan kan ik je het recept van een Bastogne ijstaart aanbevelen. Het lijkt meer op bijvoorbeeld Viënnetta, en je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig!

IJstaart met witte chocolade en citroen

Kooktijd 20 minuten Rusttijd 8 uur Totale tijd 8 uren 20 minuten
Een heerlijke, zelfgemaakte ijstaart van cake met witte chocolade en citroen.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Smelt de witte chocolade au bain marie. Laat flink afkoelen en roer regelmatig door zodat het niet te vast wordt.

  2. Meng de mascarpone met de slagroom en de suiker tot een stevige room. Verdeel de room over twee kommen en meng door het ene deel de gemolten witte chocolade en door het andere deel de lemon curd. Spatel het er voorzichtig maar goed door.

  3. Neem de cake erbij en snijd de cake horizontaal in vier gelijke plakken. Je gebruikt er drie voor de ijstaart en één plak gebruik je om de de taart op te vullen op de plekken waar de cake kleiner is dan de vorm. Ik zou hiervoor één van de twee middelste plakken gebruiken.

  4. Bekleed een cakevorm met plastic folie, zorg dat de bodem en de zijkanten goed bedekt zijn. 

  5. Leg de kleinste plak cake in de vorm en vul eventueel aan met cake van één van de andere plakken. Verdeel hier wat room met chocolade over en smeer egaal uit. Strooi er wat gehakte pistache noten over en verdeel dan de room met lemon curd er overheen. Maak ook deze laag room egaal. LET OP: de room hoeft niet op, je kunt van beide smaken een deel bewaren om de ijstaart mee te decoreren!

  6. Herhaal de vorige stap nog een keer. Dus eerst een plak cake, eventueel opvullen, dan chocolade room, nootjes en room met lemon curd.

  7. Dek de ijstaart af met de grootste plak cake. De vorm bedek je met plasticfolie zodat de ijstaart niet kan uitdrogen. Zet de cakevorm minimaal 6 tot 8 uur in de vriezer.

  8. Haal voor het serveren de ijstaart uit de vriezer en decoreer met de overgebleven room, nootjes en chocolade. Voeg er eventueel zelf andere decoratie aan toe.

    Geniet er van!

Keywords: Cake, Mascarpone, Lemon curd, Noten, Slagroom, Suiker, Chocolade

Share it on your social network

Ga naar de inhoud