Tzatziki! Mijn man is er dol op. Als we op vakantie gaan naar Griekenland geniet hij er enorm van het lekkere eten en tzatziki hoort daar uiteraard bij. Ook thuis vraag hij regelmatig of ik een schaaltje homemade tzatziki wil maken voor bij het eten. Uiteraard doe ik dat met liefde, maar met dit recept kan hij zelf de lekkerste homemade tzatziki maken en jullie kunnen dat ook! 

Homemade tzatziki

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat gemaakt wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden aan toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan peterselie, dille of munt. Tzatziki wordt vaak gegeten bij gegrild vlees of als dip met pitabroodjes. Zelf eet ik tzatziki graag bij de barbecue, spanakopita hapjes of pita halloumi. Als je tzatziki maakt, kun je het best gebruik maken van Griekse yoghurt met 5 tot 10% vet. Dit is iets dikker dan de Griekse yoghurt met 2% vet of gewone yoghurt. Hierdoor wordt je tzatziki wat steviger. Dat is ook de reden dat je de zaadlijsten van de komkommer verwijdert. Als je deze mee zou raspen, komt er teveel vocht in de dip waardoor de taztiki waterig wordt. Dat willen we niet. Onderstaand recept is goed voor één schaaltje van deze heerlijkheid. Lekkerder dan zelfgemaakte tzatziki wordt het niet. Je hoeft alleen nog maar te zorgen voor iets lekkers erbij om mee te dippen! Van mijn man mag je aannemen dat je je in Griekenland waant met deze dip. Hij is in ieder geval fan! 😉

Bewaren

Je kunt de tzatziki goed bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje. Bewaar het in de koelkast, hou er wel rekening mee dat de knoflooksmaak sterker wordt naarmate de tzatziki langer staat. Houd je daar niet van, dan kun je de knoflook ook pas toevoegen op het moment dat je de tzatziki serveert. 

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Halveer de komkommer en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn en druk in een zeef het vocht zoveel mogelijk uit de komkommer.

  2. Doe de komkommer in een schaaltje en meng met de yoghurt, citroensap en olijfolie. Pers de knoflook en hak de muntblaadjes heel fijn, voeg dit toe en schep goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

    Geniet er van!

Keywords: Griekse keuken, Barbecue recepten, Dips, spreads en sauzen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud