Als ik iets lekker vind als ontbijt dan is het Griekse yoghurt met homemade granola! De meeste granola’s in de winkel hebben veel onnodige toevoegingen en dat is jammer en helemaal niet nodig. Ik heb met verschillende recepten geëxperimenteerd en kwam uiteindelijk op deze heerlijke combinatie uit.

Homemade granola

Granola is een mengsel van granen, zaden en pitten met bijvoorbeeld noten of gedroogd fruit. Het is vergelijkbaar met muesli met als grote verschil dat granola in de oven geroosterd wordt met honing en olie. Het is heel makkelijk om zelf granola te maken en ik doe dat altijd graag. Standaard staat er in mijn keuken een grote pot homemade granola. Eens per twee á drie weken maak ik weer een voorraad en kunnen Koen en ik weer vooruit. Ik varieer in samenstelling, zo maak ik ook granola zonder toegevoegde suiker en crunchy granola. Ook gebruik ik granola in andere ontbijtjes, zoals in een ontbijt trifle.

Voedzaam

Granola kan heel voedzaam zijn, al zijn niet alle soorten dat. Als je een voedzame granola wilt, dan kun je het best kiezen voor volkoren granen en weinig tot geen suiker toevoegen. Deze homemade granola bevat één eetlepel honing, wat gelijk staat aan ongeveer 15 gram suiker. Op bijna 600 gram granola is dat per portie van 40 gram, nog geen halve gram suiker. Ter vergelijking: in een qua samenstelling vergelijkbare granola uit de supermarkt zit ongeveer 5 of 6 gram per portie van 40 gram.

Bewaren

Zelfgemaakte granola blijft wel een tijdje houdbaar. Laat de granola goed afkoelen en bewaar deze in een goed af te sluiten bakje of pot. Ik gebruik hier een grote weckpot voor. Als je de homemade granola op deze manier luchtdicht bewaart, dan blijft het zeker twee tot drie weken houdbaar. Het blijft lekker knapperig en vers, maar kijk, ruik en proef vooral.

Homemade granola

Kooktijd 30 min Totale tijd 30 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 15 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 2. Hak de gemengde noten grof en meng deze in een kom met de havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacaonibs, kaneel en koek- en speculaaskruiden. Meng dit goed door elkaar.

 3. Smelt de 4 eetlepels kokosolie in een pannetje en voeg hier de honing aan toe zodat deze goed vloeibaar wordt.

 4. Meng het kokosolie-/honingmengsel met de droge ingrediënten en roer dit goed door zodat alles onder de olie en honing zit.

 5. Verspreid alles over de bakplaat, verdeel het zo goed mogelijk en plaats de bakplaat 10 minuten in de oven.

 6. Na 10 minuten schep je de granola even om en bak je het nog 10 minuten af. Hou de granola wel goed in de gaten, het zou zonde zijn als deze zou verbranden. Je kunt de granola in een afgesloten pot, bijvoorbeeld een weckpot, langere tijd bewaren.

  Eet smakelijk!

   

  Tip 1: Je kunt de honing weglaten om de granola nog gezonder en daarmee suikervrij te maken.

  Tip 2: Als je kaneel en koek- en speculaaskruiden teveel van het goede vindt, kun je er ook gerust één weglaten.

   

Keywords: Granola, Noten, Zaden, Pitten
Naar de inhoud springen