Als ik iets lekker vind als ontbijt dan is het Griekse yoghurt met homemade granola! De meeste granola’s in de winkel hebben veel onnodige toevoegingen en dat is jammer en helemaal niet nodig. Ik heb met verschillende recepten geëxperimenteerd en kwam uiteindelijk op deze heerlijke combinatie uit.
Homemade granola
Granola is een mengsel van granen, zaden en pitten met bijvoorbeeld noten of gedroogd fruit. Het is vergelijkbaar met muesli met als grote verschil dat granola in de oven geroosterd wordt met honing en olie. Het is heel makkelijk om zelf granola te maken en ik doe dat altijd graag. Standaard staat er in mijn keuken een grote pot zelfgemaakte granola. Eens per twee á drie weken maak ik weer een voorraad en kunnen Koen en ik weer vooruit. Ik varieer in samenstelling, zo maak ik ook granola zonder toegevoegde suiker en crunchy granola. Ook gebruik ik granola in andere ontbijtjes, zoals in een ontbijt trifle.
Voedzaam
Granola kan heel voedzaam zijn, al zijn niet alle soorten dat. Als je een voedzame granola wilt, dan kun je het best kiezen voor volkoren granen en weinig tot geen suiker toevoegen. Deze granola bevat één eetlepel honing, wat gelijk staat aan ongeveer 15 gram suiker. Op bijna 600 gram granola is dat per portie van 40 gram, nog geen halve gram suiker. Ter vergelijking: in een qua samenstelling vergelijkbare granola uit de supermarkt zit ongeveer 5 of 6 gram per portie van 40 gram.
Hier zijn enkele factoren die de voedzaamheid van granola beïnvloeden:
- Granen en Zaden: Volkoren granen, zoals havermout, quinoa en boekweit, zijn rijk aan vezels, eiwitten en essentiële voedingsstoffen. Zaden zoals chiazaad, lijnzaad en zonnebloempitten voegen extra voedingswaarde toe, inclusief omega-3 vetzuren.
- Noten en Notenpasta’s: Noten, zoals amandelen, walnoten en cashewnoten, bevatten gezonde vetten, eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine E en magnesium. Notenpasta’s kunnen ook een goede bron van eiwitten en gezonde vetten zijn.
- Gedroogd Fruit: Gedroogd fruit, zoals rozijnen, gedroogde abrikozen of cranberries, voegt zoetheid toe en levert vezels, vitaminen en mineralen. Het is echter belangrijk om op te merken dat gedroogd fruit ook natuurlijke suikers bevat.
- Toegevoegde Zoetstoffen: Sommige recepten bevatten toegevoegde zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of suiker. Het is raadzaam deze in matige hoeveelheden te gebruiken om de suikerinname te beperken.
- Vet: De toevoeging van gezonde oliën zoals kokosolie of olijfolie kan extra gezonde vetten leveren, maar het is belangrijk om dit in evenwicht te houden.
- Vezels: Granola kan een goede bron van voedingsvezels zijn, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel.
Om granola zo voedzaam mogelijk te maken, kun je kiezen voor recepten met minder toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Je kunt ook variëren met noten, zaden en granen om een breed scala aan voedingsstoffen te verkrijgen. Het is ook aan te raden om de portiegrootte te controleren, aangezien granola calorieën-dicht kan zijn.
Als je granola in de winkel koopt, is het belangrijk om het etiket te lezen en op zoek te gaan naar producten met minimale toegevoegde suikers en kunstmatige ingrediënten. Zelfgemaakte granola geeft je volledige controle over de ingrediënten, waardoor je het nog gezonder kunt maken.
In het algemeen kan granola een gezonde en voedzame toevoeging zijn aan je ontbijt als je de ingrediënten met zorg kiest en het met mate consumeert.
Bewaren
Om de houdbaarheid van je zelfgemaakte granola te verlengen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de opslag. Dit helpt de versheid en knapperigheid te behouden, zelfs na enkele weken. Zelfgemaakte granola blijft wel een tijdje houdbaar. Laat de granola goed afkoelen en bewaar deze in een goed af te sluiten bakje of pot. Ik gebruik hier een grote weckpot voor. Als je de granola op deze manier luchtdicht bewaart, dan blijft het zeker twee tot drie weken houdbaar. Het blijft lekker knapperig en vers, maar kijk, ruik en proef vooral.
Kortom, homemade granola biedt niet alleen een smakelijk ontbijt, maar opent ook de deur naar een wereld van culinaire mogelijkheden. Het stelt je in staat om te experimenteren met verschillende smaken, texturen en voedingsstoffen, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan je gezonde eetgewoonten. Dus, laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de veelzijdigheid van zelfgemaakte granola!
Homemade granola
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Hak de gemengde noten grof en meng deze in een kom met de havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacaonibs, kaneel en koek- en speculaaskruiden. Meng dit goed door elkaar.
-
Smelt de 4 eetlepels kokosolie in een pannetje en voeg hier de honing aan toe zodat deze goed vloeibaar wordt.
-
Meng het kokosolie-/honingmengsel met de droge ingrediënten en roer dit goed door zodat alles onder de olie en honing zit.
-
Verspreid alles over de bakplaat, verdeel het zo goed mogelijk en plaats de bakplaat 10 minuten in de oven.
-
Na 10 minuten schep je de granola even om en bak je het nog 10 minuten af. Hou de granola wel goed in de gaten, het zou zonde zijn als deze zou verbranden. Je kunt de granola in een afgesloten pot, bijvoorbeeld een weckpot, langere tijd bewaren.
Eet smakelijk!
Tip 1: Je kunt de honing weglaten om de granola nog gezonder en daarmee suikervrij te maken.
Tip 2: Als je kaneel en koek- en speculaaskruiden teveel van het goede vindt, kun je er ook gerust één weglaten.