Als ik crackers eet, dan zijn dat eigenlijk altijd hele simpele volkorencrackers uit de winkel. Ik was dan ook heel verrast dat mijn man thuiskwam met een recept voor crackers! Hij kreeg het recept van een collega en vond de crackers erg lekker, de vraag was of ik ze ook niet eens wilde maken. Ik ben de beroerdste niet, dat doe ik dan gewoon. Alleen ben ik er niet zo goed in om een recept tot op de letter nauwkeurig te volgen. Het resultaat waren deze heerlijke homemade crackers.

Homemade crackers

Het is natuurlijk makkelijk om in de winkel een pak crackers te kopen, maar heb je je weleens afgevraagd hoe gezond crackers zijn? Hoe gezond sommige merken ook claimen te zijn, veel crackers zijn niet zo voedzaam. Ook al staat er op de verpakking dat het volkoren is, dat hoeft niet zo te zijn. De claim volkoren moet alleen bij brood aan strenge voorwaarden voldoen, bij crackers, wraps en andere producten hoeft dit niet. Er zijn overigens wel merken waarvan de crackers volkoren en voedzaam zijn, zonder onnodige toevoegingen. Je moet alleen even goed zoeken! Deze homemade zadencrackers zijn in ieder geval wel lekker voedzaam, door alle zaden en pitten.

Pitten en zaden

Zelf ben ik dol op pitten en zaden. Ik stop ze, naast in deze zadencrackers, in granola en in salades. Ze zijn hartstikke lekker en gezond. Zaden en pitten bevatten veel eiwitten, voedingsvezels, en weinig koolhydraten. Daarbij brengen ze ook onverzadigde, gezonde vetten mee. Heel veel goede voedingsstoffen dus! Hoeveel pitten en zaden heb je dan nodig op een dag? Aangeraden wordt om ongeveer 20 gram noten, zaden en pitten per dag te eten. Ongeveer een handje vol. Met zadencrackers als ontbijt, lunch of tussendoortje kom je al een heel eind.

Bewaren

Homemade zadencrackers kun je heel goed bewaren. Als je ze in een luchtdicht bakje doet, zijn ze tot een week houdbaar. Bewaar het bakje met de crackers op een donkere, koele plaats.

Kooktijd 35 min Totale tijd 35 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Doe alle ingrediënten in een kom en meng met een spatel goed door elkaar tot een egale massa ontstaat.

  3. Deel het mengsel in tweeen en rol elk deel uit tussen twee vellen bakpapier. Rol tot de plakken ongeveer 3 mm dik zijn en snijd elk plak in op de plekken waar je deze na het bakken wilt breken.

  4. Bak de crackers ongeveer 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

    Eet smakelijk!

Keywords: Noten, Zaden, Hartig
Naar de inhoud springen