Overgewaaid vanuit Amerika en ook in Nederland steeds populairder: Halloween. Hoewel het echt griezelige van mij niet zo hoeft, vind ik het wel heel leuk om in het thema te bakken en koken. Eerder maakte ik een pompoentaart en pumpkin spice latte, dit keer griezelig lekkere heksenvingers. Brosse koekjes gedipt in een bloedrode icing voor extra kippenvel. 😉

Heksenvingers

Om heksenvingers te maken zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het gevaar is namelijk dat je een bakplaat met één grote groene koek overhoudt. Daarom komt het recept vrij nauw. Als je het deeg kneedt worden de ingrediënten warmer, handig tijdens het verwerken maar minder als je het meteen wilt bakken. Daarom gaan de heksenvingers eerst nog even de koelkast in. Dan worden de ingrediënten, met name de boter, weer koud en hard. De boter smelt dan in de oven een heel stuk minder snel waardoor de koekjes mooi in vorm blijven.

Kleuren

Om de heksenvingers iets echter te laten lijken, heb ik gebruik gemaakt van groene kleurstof. Het hangt van het soort kleurstof af hoeveel je er van nodig hebt. Mijn advies aan jou is om met een klein beetje te beginnen. Kijk wat dat doet en of je de kleur al goed genoeg vindt. Zo niet, voeg dan opnieuw een klein beetje toe. Net zolang tot je de door jouw gewenste kleur gevonden hebt. Gebruik je liever geen kleurstof? Dat is ook helemaal geen probleem! Zonder groen kleurtje en rood glazuur zijn de heksenvingers net zo lekker.

Bewaren

Je kunt de heksenvingers prima van tevoren maken en bewaren tot Halloween. Zorg er voor dat het glazuur goed uitgehard is en dat de koekjes helemaal zijn afgekoeld. Je kunt de vingers dan het best in een goed afsluitbaar bakje of koektrommel bewaren. Ze blijven, mits luchtdicht bewaard, zeker 5 dagen goed en lekker bros.

Heksenvingers

Kooktijd 45 minuten Rusttijd 2 uur Totale tijd 2 uren 45 minuten
Heksenvingers, brosse Halloween koekjes in de vorm van een heksenvinger
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 22 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de koekjes

Ingrediënten voor de bloederige icing

Aan de slag

  1. Neem een schone, droge kom en weeg hier de bloem, amandelmeel, kaneel en poedersuiker in af.

  2. Snijd de roomboter in blokjes en voeg dit met het ei, vanille extract en groene kleurstof aan toe. Kneed alles goed door elkaar tot het een egaal groen deeg is. 

  3. Neem een met bakpapier beklede bakplaat die in de koelkast past. Neem een bolletje deeg en vorm hier een vinger van, gebruik je eigen vinger als referentiemaat. Dat werkt handig! Herhaal dit tot het deeg op is. Leg de vingers steeds op de bakplaat erbij.

  4. Maak met een gebaksvorkje streepjes op de vingers op de plekken waar de vingerkootjes zitten. Leg de halve amandelen op de plek van de nagel en druk ze voorzichtig in het deeg. Zet de bekplaat met de heksenvingers in de koelkast en laat twee uur staan. 

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de gekoelde heksenvingers 15 minuten in de voorverwarmde oven. De ze daarna af met aluminiumfolie, zodat ze niet te bruin worden, en zet ze nog 5 minuten terug in de oven.

  6. Als de gebakken heksenvingers afgekoeld zijn, maak je een papje nepbloed van de poedersuiker, een heel klein beetje water en de rode kleurstof. Zorg dat het nepbloed niet te dun is. Steek de heksenvingers in het rode papje en laat ze even kort uitdruppen. Leg ze dan op een bakpapiertje. Zet losgelaten amandelen weer vast met een drupje van het rode mengsel en maak eventueel een randje langs de onderkant van de amandel. Als je wat overhoudt, dan kun je dit over de vingers heen spetteren. Kijk wel uit voor je kleding.

  7. Laat het nepbloed goed drogen voor je de heksenvingers eet. Je kunt ze eventueel nog even terugleggen in de koelkast.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Poedersuiker, Amandelmeel, Amandelen, Kleurstof, Ei, Kaneel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud