In dit recept deel ik een heerlijk, makkelijk en snel voorgerecht met je. Je kunt het heel makkelijk voorbereiden. Het staat razendsnel op tafel, dus je hebt alle tijd om lekker met je gasten of je gezin aan tafel te zitten. Je hoeft zeker geen uur in de keuken te staan. Het is tromgeroffel… een hartige tompouce. Hieronder lees je de tips en trucs en in het recept lees je hoe je het maakt en kunt voorbereiden.

Tompouce maken

Vorig jaar plaatste ik op deze website en recept van een millefeuille. Een millefeuille is een tompouce met een extra laagje. De basis van deze hartige tompouce is hetzelfde als die van de millefeuille. Namelijk in de oven gebakken plakjes bladerdeeg. Nu staat bladerdeeg erom bekend dat het omhoog komt en dus heel hard bladert. Hartstikke lekker voor bijvoorbeeld een appelflap! Voor een hartige tompouce heb je liever dat de plakjes wat platter blijven, zodat je tompouce een mooie, strakke vorm houdt. Hoe doe je dat nou? Dat zal ik je vertellen!

Rijzen tegenhouden

Je neemt een aantal plakjes bladerdeeg gewoon uit de vriezer. Die snijd je doormidden, zodat je het dubbele aantal plakjes hebt. Prik wat gaatjes in de plakjes bladerdeeg. Als het bladerdeeg op de bakplaat ligt, leg je er een bakpapiertje overheen. Op het bakpapier leg je andere bakplaat of iets anders zwaars, zodat je voorkomt dat het bladerdeeg tijdens het bakken omhoog komt. And that’s it. Zo, heb je mooie platte plakjes, zodat je de hartige tompoucen mooi kunt opbouwen. Iets wat heel lekker is en er mooi uitziet, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dat bewijst deze hartige kerst tompouce zeker!

Makkelijk kerstmenu

Zelf hou ik er van om een makkelijk menu samen te stellen als ik het kerstdiner kook. Gerechten die goed voor te bereiden zijn en die je ter plekke nog even snel samenstelt. Of gerechten die je alleen nog even snel in de oven schuift. Wat heerlijke toevoegingen zijn aan een kerstmenu met een hartige tompouce als voorgerecht: een gevulde rollade in een notenkorstje en tiramisu met passievrucht en mango. De rollade kun je goed voorbereiden en voor je kerstdiner begint, in de oven schuiven. De tiramisu maak je ook makkelijk vooraf en zet je in de koelkast tot je toe bent aan het nagerecht. Zo heb je een heerlijk, zelfgemaakt en stressvrij kerstmenu.

Voorbereiden en bewaren

Nu heb ik je verteld dat je de hartige tompouce ook makkelijk kunt voorbereiden en dat is ook zo. Waar je rekening mee moet houden is dat je hem niet al helemaal in elkaar zet en dan bewaart. Door de kruidenkaas kan het zijn dat het bladerdeeg weer slap wordt en dat wil je natuurlijk niet. Dus bewaar de plakjes bladerdeeg die je hebt afgebakken in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar ze op het donkere plek buiten de koelkast, zodat er geen vocht bij komt. Zo blijven de plakjes wel een paar dagen knapperig. Als je dan zorgt dat de kruidenkaas, sla en rauwe ham klaar liggen, hoef je met kerst alleen nog maar alles samen te stellen.

Tip

PS: Voor dit gerecht gebruik ik gewoon een heel simpel bakje kruidenkaas uit de supermarkt, deze van Albert Heijn. Natuurlijk kun je dat ook zelf maken maar soms wil je het ook een beetje eenvoudig houden en zelf ook kunnen ontspannen. Dus vandaar gewoon een pakje uit de supermarkt. Niet te moeilijk doen, gewoon lekker makkelijk en volop genieten van alle mensen om je heen. Wat je ook gaat maken, ik wens je in ieder geval alvast hele fijne feestdagen. Geniet en maak mooie herinneringen met elkaar!

Hartige tompouce

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Hartige tompouce met sla, rauwe ham en kruidenkaas
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden, zodat je 8 plakjes hebt, en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg en leg er een velletje bakpapier bovenop. Leg op het bakpapier een andere bakplaat of iets anders zwaars om te voorkomen dat het bladerdeeg tijdens het bakken omhoog komt.

  3. Bak het bladerdeeg twintig minuten in de oven, haal de bovenste bakplaat er dan af. Strooi op vier plakjes bladerdeeg geraspte kaas en bak ze nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Is dat na 5 minuten nog niet het geval? Bak ze dan nog een paar minuutjes langer. Laat het bladerdeeg goed afkoelen.

  4. Als het bladerdeeg is afgekoeld neem je de vier plakjes zonder kaas. Leg deze op bordjes en besmeer ze met kruidenkaas. Verdeel de sla er overheen en beleg met plakjes rauwe ham. Pak de bovenkantjes en besmeer deze aan de andere zijde ook met kruidenkaas en plaats ze op de rauwe ham.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Rauwe ham, Sla, Kruidenkaas, Geraspte kaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud