Madeleines, je kent ze vast wel, de Franse cakejes in de vorm van een schelp. Ze zijn heerlijk! Maar hoe lekker zouden ze zijn als hartig cakeje? Dat is wat ik mij al een tijdje afvroeg. Ik ben aan het brainstormen gegaan over de smaak en ingrediënten en kwam uit op een kaas-ui variant! Hartige madeleines gaan je écht enorm verrassen, ze zijn zo lekker dat je er niet van af kunt blijven.

Hartige madeleines

Madeleines zijn herkenbaar aan de vorm en het buikje dat ze vaak hebben. Dat gebeurt wanneer de buitenkant al gebakken is, maar de binnenkant nog rijst. Het cakeje kan door de bakvorm geen andere kant op dan omhoog en zo ontstaat er een buikje. Ook bij hartige madeleines. Ik ben dol op zoet, maar mijn voorkeur gaat toch vaak uit naar iets hartigs. Je maakt mij gelukkiger met een pizza dan met chocolade bijvoorbeeld. Daarom is het ook niet raar dat ik bij madeleines bedacht hoe een hartig cakeje zou smaken. De combinatie van oude kaas, ui en knoflook vind ik verrukkelijk! Daarom maak ik, naast hartige madeleines ook graag hartige wafels of mini frittata. Makkelijke kleine hapjes voor tussendoor of bij de lunch. Al zijn citroen-maanzaad madeleines ook verrukkelijk!

Kaas

Voor deze hartige madeleines heb ik gebruik gemaakt van oude kaas. Het lekkerst vind ik dat als je het zelf even raspt. Toch hoef je niet per sé voor oude kaas te kiezen. De madeleines zijn ook heerlijk met Parmezaanse kaas of Gruyère. Als is een lekkere belegen kaas, komijnekaas of geitenkaas ook om te smullen. Kies de kaas waar jouw voorkeur naar uitgaat en experimenteer er lekker mee. Je kunt bijvoorbeeld ook het beslag in tweeën delen en voor allebei de delen een andere kaas gebruiken.

Bewaren

Hartige madeleines zijn eenvoudig te bewaren, al zijn ze vers het lekkerst. Als je ze goed afdekt of in een goed afgesloten bakje legt, kun je ze prima twee tot drie dagen bewaren. Invriezen kan ook! In de vriezer blijven hartige madeleines maximaal drie maanden houdbaar.

Hartige madeleines

Kooktijd 25 minuten Totale tijd 25 minuten
Hartige madeleines
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 20 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.

  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Bak deze allebei even kort in een droge koekenpan tot de ui glazig ziet.

  3. Mix de bloem, met het bakpoeder, de boter en de eieren tot een gladde massa.

  4. Spatel de oude kaas, de ui en de knoflook door het beslag. Voeg ook de gedroogde kruiden en het zout toe en roer goed door.

  5. Schep met een lepel het beslag in de ingevette madeleine bakvorm.

  6. Bak de hartige madeleines in 8-10  minuten gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Ei, Kaas, Ui, Knoflook, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud