Wat is een cruffin? Cruffins zijn geen muffin en geen croissant. Een cruffin is een perfecte combinatie, namelijk een mix van een muffin en een croissant. Eigenlijk gewoon is het gewoon een croissant gebakken in de vorm van een muffin. Of een muffin van croissantdeeg. Net hoe je het ziet! Eerder maakte ik al cruffins met blauwe bessen. Dit keer ging ik voor hartige cruffins met kaas en Italiaanse kruiden. Ik kan je verklappen, ze zijn minstens even lekker als de zoete variant!

Cruffins

Vaak heb ik wel een blik croissantdeeg in de koelkast staan. Lekker om op zondagochtend verse croissants te maken! Maar croissantdeeg is hartstikke veelzijdig en daardoor leuk om mee te experimenteren. Je maakt er makkelijk iets anders mee dan croissantjes. Zo maakte ik eerder al een gevulde croissantkrans, maar ook gevulde croissants met banaan en Nutella. Za-lig! Cruffins bakken is reuze eenvoudig. Ik zal je zo uitleggen hoe je dat doet. Echt, het is makkelijker dan je denkt.

Hoe maak je cruffins?

Open het blik croissantdeeg XL en rol het deeg uit. Je ziet drie rechthoeken, elk verdeeld in tweeën om croissants van te rollen. De drie rechthoeken snijd je los op de scheurlijn. De schuine naden in de rechthoeken druk je goed dicht aan de boven en de onderkant van het deeg. De vulling verdeel je over de rechthoeken en aan de lange zijden laat je 1 centimeter vrij. Je rolt de plakken deeg over de lange zijde op en drukt de naad goed aan. Het gevulde deeg snijd je in de lengte door, zodat je twee strengen krijgt. De strengen rol je op, met de vulling naar boven gericht. That’s it! Nu alleen nog in de bakvorm en afbakken.

Vulling

De vulling van deze hartige cruffins bestaat uit geraspte Parmezaanse kaas ne Italiaanse kruiden. Je kunt er voor kiezen om kant en klare geraspte Parmezaanse kaas te gebruiken. Ik vind het altijd fijner om zelf een blok kaas te raspen. Op zich maakt het niet uit. Kies wat jij het lekkerst en het fijnst vindt! De Italiaanse kruiden die ik gebruik is een mengsel van gedroogde basilicum, oregano en versgemalen peper. Ook hiervoor geldt, dat je ook de kruiden uit een kant en klaar potje Italiaanse kruiden kunt gebruiken.

Bewaren

Mocht je de cruffins willen bewaren? Warm zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze prima bewaren. Dek ze goed af en wacht daar niet te lang mee. De cruffins drogen redelijk snel uit. Ze zijn in een goed afgesloten bakje een paar dagen te bewaren. Zet het bakje wel in de koelkast, dan heb je er het langst plezier van.

Hartige kaas cruffins

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Hartige kaas cruffins met Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.

  2. Rol het croissantdeeg uit en snijd in drie gelijke stukken. Druk de schuine snijranden van het deeg goed dicht.

  3. Verdeel de geraspte Parmezaanse kaas over de drie stukken deeg en verdeel de Italiaanse kruiden er overheen. Laat aan de lange zijden een klein randje vrij.

  4. Rol de plakjes deeg vanaf de lange zijde op. Druk de naad goed aan.

  5. Snijd de deegrolletjes in de lengte open en leg ze met de open kant naar boven neer. Rol ze liggend als een slakkenhuisje op.

  6. Vet een cupcake- of muffinvorm in en leg hier het opgerolde croissantdeeg in, houd ook hier de opengesneden zijde boven.

  7. Verdeel wat extra kaas over het deeg en bak de cruffins in 25 - 30 minuten minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Croissantdeeg, Kaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud