Hoewel ik niet dol ben op de kou en regen, vind ik de herfst en winter altijd wel fijne en sfeervolle seizoenen. Lekker veel in huis, met de kaarsjes aan en een dekentje erbij op de bank. De kerstfilms stromen weer binnen op Netflix en ook de warme chocolademelk met slagroom is weer volop aanwezig. Met Kerst en Sinterklaas komen we met familie bij elkaar en natuurlijk zijn herfst en winter ook de seizoenen van lekker eten en genieten. Iets dat ik van kinds af aan altijd lekker gevonden heb, maar wat je niet overal kan kopen, is een hartige banketletter of gehaktletter. Hoog tijd dus om zelf de keuken in te duiken en het zelf te maken.

Sinterklaas

Ik vind het Sinterklaasfeest altijd heel gezellig. We vieren het met mijn ouders, mijn broer en schoonzus. Als het lukt schuift ook oma nog even aan. De tafel staat vol lekkers en er ligt een hartige banketletter in de oven op te warmen. Tegenwoordig trekken we lootjes, kopen we cadeautjes en schrijven er een gedicht bij. Eerder maakten we ook surprises, maar dat is vanwege tijdgebrek gesneuveld. Nóg eerder kwamen er pieten op bezoek met een zak vol cadeaus. Mijn ouders zetten de avond van tevoren de woonkamer al op z’n kop en er zaten cadeautjes in onze schoenen. In de avond ging dan de bel en was het feest! ‘Het geheim’ ken ik overigens al heel lang. Ik was vier of vijf en durfde ‘s nachts mijn bed niet meer uit van angst. Bang om Sint of piet op de overloop tegen te komen. Mijn broertje heeft nog wel wat jaren heilig geloofd en baalde vooral van het besef dat hij voor onze ouders had zitten zingen.

Hartige banketletter

Bij Sinterklaas horen natuurlijk pepernoten (en kruidnoten), chocoladeletters, speculaas, taaitaai en schuimpjes. Een banketletter staat bij ons ook vaak op tafel. Meestal degene met spijs, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik een gehaktletter lekkerder vind. Jammer genoeg kun je die niet overal kopen, dus maak ik het zelf. De hartige banketletter maak ik met kipgehakt. Het is iets vetter dan rundergehakt, waardoor je letter minder snel droog wordt. De vulling bestaat verder uit ui, knoflook, mosterd en kruiden. Voor de buitenkant gebruik ik een rol bladerdeeg uit de koeling. Dat vind ik makkelijker omdat ik geen losse plakjes bladerdeeg aan elkaar hoef te ‘plakken’. Daarbij kun je, door het deeg in de lengte door te snijden en de stroken aan elkaar te leggen, snel een lange rol maken. Dat helpt om gemakkelijk de letter S te vormen. Heb je alleen plakjes bladerdeeg in de vriezer? Dat werkt ook prima hoor!

Bewaren

Je kunt de hartige banketletter eenvoudig bewaren in de koelkast of de vriezer. Als je het wilt eten, dan verwarm je de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Warm de letter in ongeveer tien minuten op. In de koelkast blijft de letter drie dagen goed, in de vriezer kun je het tot drie maanden bewaren. Bij ons redt de hartige banketletter het nooit drie dagen, maar toch handig om het te weten. 😉

Andere Sinterklaasrecepten

Wil je, naast een hartige banketletter ook andere lekkernijen maken? Dan heb ik nog wat tips voor je! Wat denk je van een lekkere Sinterklaastaart? Een krokante bodem, gevuld met dulce de leche en chocoladeganache. Decoreer de taart met kruidnoten, schuimpjes en chocolade en je bent helemaal klaar voor het feest! Maak je liever een taart waarvoor je minder lang in de keuken hoeft te staan, dan kun je rekenen op de witte chocolade cheesecakes. De bodem is gemaakt van kruidnoten en de vulling is roomkaas met witte chocolade. Het zijn kleine taartjes die je makkelijk een dag van te voren kunt maken. Terwijl jij bezig bent met de overige voorbereidingen stijven de cheesecakes op. Wil je zelf eens kruidnoten maken, dan kun je dit vegan recept proberen. De kruidnoten zijn gemaakt van speltmeel en plantaardige boter. Je kunt de boter makkelijk vervangen als je bijvoorbeeld alleen roomboter in huis hebt. Wat ga jij maken?

Hartige banketletter

Kooktijd 45 45 mins Totale tijd 45 minuten
Sinterklaas recepten: Hartige banketletter gevuld met kipgehakt, ui, kaas, knoflook en kruiden
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 10

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snipper de ui en pers de knoflook.

  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd in de lengte doormidden. Leg de stroken aan elkaar zodat je een hele lange strook bladerdeeg overhoudt. Druk de naad goed dicht.

  3. Meng in een kom het gehakt met alle andere ingrediënten maar hou de eidooier en de sesamzaadjes apart.

  4. Verdeel het gehakt gelijkmatig over het midden van het bladerdeeg, laat aan de randen en beide uiteinden een aantal centimeter vrij.

  5. Sla de uiteinden over het gehakt heen. Vouw over de lange zijden het bladerdeeg over het gehakt en druk de naad goed aan met een vorkje.

  6. Draai de rol om, zodat de naad aan de onderkant komt. Vorm de letter S van de rol en leg het voorzichtig op de bakplaat.

  7. Bestrijk de hartige banketletter met het eigeel en strooi er sesamzaadjes overheen. Bak de letter in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Gehakt, Paneermeel, Mosterd, Kruiden, Ui, Ei, Kaas, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud