Hangop is een heerlijk ouderwets Nederlands dessert. Ik ben er gek op en maak het graag zelf. Deze hangop met aardbeien heeft de smaak van vanille, de verse aardbeien en granola maken het toetje helemaal af.

Hangop

Er is geen dessert dat je sneller kunt voorbereiden dan hangop. Zorg ervoor dat je een kom en zeef klaar hebt staan en dat je een theedoek of kaasdoek goed uitspoelt zodat er geen resten van wasmiddel meer in zitten. Je legt de doek in de zeef en zet de zeef op de kom. Vervolgens schep je de yoghurt in de doek en dan is het wachten. Wacht minimaal vier uur, maar beter nog een hele nacht, tot er zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt gelopen is. Ideaal als je gasten te eten krijgt en je ze een lekker toetje voor wilt zetten, zonder dat je er heel veel tijd aan besteedt.

Smaak

Uiteindelijk hou je na het uitlekken van de yoghurt dus hangop over. De smaak is romig en iets zurig, net als de yoghurt zelf. Ik hou er van om de hangop nog wat extra smaak mee te geven. Hiervoor gebruik ik vanillesuiker. Niet uit een zakje, maar een pot vol suiker waarin ik een vanillepeul heb gestoken. Hoe langer de peul in de suikerpot zit, hoe meer smaak de suiker krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om gewone kristalsuiker of poedersuiker te gebruiken of zelfs slagroom op te kloppen en dit door de hangop te scheppen. It’s your party!

Tip

Een handige tip voor als je zelf hangop maakt: zorg dat je de punten van de kaasdoek of theedoek even bij elkaar knoopt. Het vocht van de yoghurt trekt namelijk ook in de doek en zou je de doek uit de zeef laten hangen, dan ga je een plas vocht in je koelkast vinden. Het is zo opgeruimd als je er niet op let, maar nog fijner als het niet nodig is. 😉

Ben je op zoek naar andere lekkere en makkelijke nagerechten? Dan zijn de volgende recepten misschien wel iets voor jou:

  • Broodpudding met jam: Broodpudding met jam, ultiem comfortfood dat je hart zal verwarmen. Of je nu restjes oud brood wilt recyclen of gewoon op zoek bent naar een heerlijk dessert om je gasten te verrassen, deze zoete lekkernij is altijd een winnaar.
  • Tiramisu met mango en passievrucht: Tiramisu zal bij de meeste mensen wel eens op tafel gestaan hebben. Het is een heerlijk dessert waar je ook geweldig mee kunt variëren. Ik heb een tijd terug deze tiramisu met passievrucht en mango gemaakt. Heel fris en niet te machtig, dus na een flinke maaltijd heb je hier zeker nog ruimte voor!
  • Ananas crumble: eigenlijk een ontbijtje maar ook heerlijk als dessert! De heerlijke krokante havermout crumble past perfect bij gebakken ananas. Een must om eens te proberen.

Hangop met aardbeien

Kooktijd 15 minuten Rusttijd 8 uur Totale tijd 8 uren 15 minuten
Hangop met verse aardbeien is een van mijn favoriete recepten. Een heerlijk dessert met de smaak van vanille, verse aardbeien en een eetlepel granola
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Zorg ervoor dat je een kom en zeef klaar hebt staan en dat je een theedoek of kaasdoek goed uitheelepeloelt zodat er geen resten van wasmiddel meer in zitten. Je legt de doek in de zeef en zet de zeef op de kom.

  2. Schep de yoghurt in de doek en knoop de punten van de doek bij elkaar. Zet de kom, met zeef en al in de koelkast en laat het daar minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, staan.

  3. Schep de hangop in een schaal en roer er een klein beetje vanillesuiker doorheen. Neem twee mooie glazen en schep in elk glas een eetlepel granola. Schep de hangop op de granola en werk je dessert af met stukjes verse aardbei.

    Eet smakelijk!

Keywords: Yoghurt, Suiker, Aardbeien, Granola

Share it on your social network

Ga naar de inhoud