Ben je op zoek naar een smakelijk en eenvoudig recept voor een lekker broodbeleg of een hartig hapje voor op toastjes? Deze ham-prei salade is de perfecte combinatie van romige texturen en hartige smaken, ideaal voor een snelle lunch, een feestje of een borrel. De zachte prei en malse ham gaan heerlijk samen met een romige dressing, waardoor dit gerecht een echte smaakmaker is. Serveer het op vers brood, knapperige toastjes of zelfs in een wrap voor een veelzijdige en voedzame maaltijd of snack. Ook is deze salade makkelijk en snel te maken als je onverwacht visite krijgt!

Ham-prei salade

Hier in huis staan er regelmatig toastjes en salades op tafel! Daar zijn we dol op. Het liefst maken we ze zelf en dat is makkelijker dan het lijkt! We maken regelmatig eiersalade of tonijnsalade. Dit keer werd het een ham-prei salade. Met maar zes ingrediënten en een paar minuten tijd ben je klaar. Koen was wat sceptisch, de bakjes uit de supermarkt vindt hij vaak wat zurig en de prei te scherp en daarmee teveel aanwezig. Toch was hij aangenaam verrast toen hij de zelfgemaakte salade proefde! De combinatie van mayonaise met yoghurt maakt dat de salade lekker romig is. De mosterd geeft het wat extra pit.

Om een extra knapperige textuur aan de salade te geven, kun je fijngehakte selderij of stukjes appel toevoegen. Dit zorgt voor een verfrissende crunch die het geheel nog lekkerder maakt.

Bewaren

Naast dat je deze ham-prei salade op toastjes bij de borrel kunt eten, kun je het ook op je brood doen. Of op crackers. Ideaal voor tijdens de lunch! Zelfs als je met thuiswerken niet veel tijd of zin hebt, is het echt de moeite waard. Of wat denk je van deze salade bij de barbecue in de zomer? Of bij de sla? Oh, ik kan nog veel meer ideeën bedenken! 

Je kunt ham-prei salade prima van te voren maken. Als je het goed afdekt en verse ingrediënten gebruikt, kun je het in de koelkast maximaal drie dagen bewaren. De smaak wordt er met de dag beter van. Zorg ervoor dat de salade gekoeld blijft bij een temperatuur van ongeveer 4°C. Controleer altijd of de salade nog fris ruikt en er goed uitziet voordat je deze gebruikt, vooral als je het op brood wilt smeren.

Je kunt er ook voor kiezen om alle droge en natte ingrediënten apart te bewaren. De yoghurt kan, als deze wat langer staat wat waterig worden. Dit kun je voorkomen door Griekse yoghurt te gebruiken en dit op het laatste moment pas toe te voegen.

De salade is niet geschikt om in te vriezen, maar dat maakt ook niet zoveel uit aangezien je in een handomdraai een nieuw schaaltje vol gemaakt hebt!

Door deze bovenstaande tips te volgen, zorg je ervoor dat je ham-prei salade voor op brood heerlijk vers blijft en de perfecte consistentie behoudt, zelfs wanneer je het van tevoren maakt.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de prei twee keer in de lengte doormidden zodat je vier lange stroken overhoudt. Snijd de stroken in kleine stukjes. Snijd de achterham in dunne reepjes. Je kunt hiervoor de losse plakjes op elkaar stapelen en in één keer snijden. Dat gaat makkelijker. Snijd ook het hardgekookte ei in kleine stukjes.

  2. Meng in een schaaltje de prei, achterham en het ei met de andere ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

    Eet smakelijk!

Keywords: Ham, Prei, Yoghurt, Mosterd, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud