Halloween vieren wij nooit, maar ik bak wel altijd graag iets lekkers. Eigenlijk grijp ik de meeste gelegenheden wel aan om iets te bakken. Maar dat terzijde. Vorig jaar maakte ik een pumpkin pie, heksenvingers en bladerdeeg mummies. Dit jaar zijn het Halloween muffins geworden. De muffins hebben extra smaak door de pumpkin spice die ik toevoegde en ze zijn gedecoreerd met botercrème, sprinkels en suikerwerk. Hieronder lees je eerst meer over de pumpkin spice, botercrème en de decoraties voor je bij het recept komt.

Halloween muffins

Om de Halloween muffins iets extra’s te geven heb ik, zoals gezegd pumpkin spice gebruikt. Dat is een kruidenmengsel dat ik altijd zelf maak, het recept vind je hier. Je kunt het ook kant en klaar kopen, maar zelf maken is zo gedaan! Je hebt er kaneel, gemalen gember, kruidnagel en nootmuskaat voor nodig. Wellicht heb je dat al wel in huis. De kruiden zorgen voor een warme smaak en een fijne tegenhanger van de zoete botercrème. Dat maakt de muffins mooi in balans. Muffins bak je het best in een oven met boven- en onderwarmte. Zo rijzen ze mooi omhoog in plaats van schuin naar één kant. Heb je alleen een oven met hetelucht? Dan kun je de muffins beter af en toe even een kwartslag draaien. Zo wordt de warmte beter verdeeld en krijg je geen scheve muffins.

Botercrème en decoratie

De botercrème voor de Halloween muffins heb ik zelf gemaakt. Hiervoor heb ik dit basisrecept botercrème gebruikt. De crème heb ik gekleurd met voedingskleurstof in oranje en zwart. Voor de botercrème heb je verder alleen roomboter, poedersuiker, melk en wat vanille extract nodig. In 20 minuutjes heb je het klaar, precies de tijd dat de muffins in de oven staan. De overige decoratie heb ik online besteld bij Super Streusel. Misschien ten overvloede, dit is niet gesponsord, ik heb het zelf betaald. 😉 Ik koos de suikerfiguurtjes met ogen, spinnen en spoken en de Haunted Horror sprinkels. Mocht je niet op een bestelling willen wachten? Dan heb je in de supermarkt of bij een winkel als Action vaak ook hele leuke decoratie.

Bewaren

Deze Halloween muffins kun je prima bewaren en dus goed al van tevoren maken. Je kunt ze buiten de koelkast in een goed afgesloten doos of trommel bewaren. De muffins blijven dan ongeveer 3 dagen goed. In de vriezer kun je ze drie maanden bewaren. Zorg dat ze luchtdicht verpakt en helemaal afgekoeld zijn. Heb je de muffins gedecoreerd? Dan kun je ze maximaal 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. Dek ze ook nu weer goed af, dan drogen ze niet uit. In de koelkast zou eventueel ook kunnen, hou er dan wel rekening mee dat de botercrème hard wordt en de suikerfiguurtjes kunnen smelten door het vocht.

Halloween muffins

Kooktijd 35 minuten Totale tijd 35 minuten
Halloween muffins met pumpkin spice en zelfgemaakte botercrème
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

 1. Om de mooiste muffins te maken neem je een bakvorm voor muffins of cupcakes. Zet hier muffin- of cupcakepapiertjes in en zet de vorm even aan de kant.

 2. Verwarm de oven voor op 200 garden boven- en onderwarmte.

 3. Zeef boven een kom de bloem, bakpoeder en baking soda. Voeg hier de suiker, zout en pumpkin spice aan toe en schep goed door elkaar.
  Neem een andere kom of een schaaltje en meng hierin de zonnebloemolie met melk en eieren.

 4. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en spatel ze door elkaar tot een glad beslag.

 5. Pak de bakvorm er weer bij en vul de papieren vormpjes met het beslag. Ze mogen best wel vol, zodat de muffins mooi boven het randje uitkomen tijdens het bakken. Het makkelijkst gaat dit met een ijstang, maar het kan ook met twee eetlepels.

 6. Als alle vormpjes gevuld zijn, zet je de muffins in de voorverwarmde oven. Bak de muffins, in het midden van de oven, in 15-20 minuten gaar. De exacte tijd is afhankelijk van je oven. Controleer tussendoor eventueel met een prikker of de muffins gaar zijn. Komt de prikker schoon uit de muffin, dan is deze gaar. Is de prikker nat en zit er beslag aan? Dan hebben de muffins nog iets meer baktijd nodig. Laat de muffins na het bakken afkoelen op een rooster voor je de botercrème spuit.

 7. Terwijl de muffins in de oven staan, kun je alvast de botercrème maken. Klik op de link om te lezen hoe je dit doet.

 8. Verdeel de botercrème over twee schalen of kommen en voeg aan de ene helft de oranje kleurstof toe en aan de andere helft de zwarte kleurstof. Meng de kleurstof goed met de crème en bepaal of je tevreden bent met de kleur. Wil je de kleur nog iets uitgesprokener? Dan voeg je nog wat extra kleurstof toe, tot je tevreden bent.

 9. Doe beide kleuren botercrème in spuitzakken en haal de afgekoelde muffins uit de bakvorm. Spuit met de crème mooie rozetten en versier deze met sprinkels of andere decoratie.

  Geniet er van!

Keywords: Suiker, Bloem, Kruiden, Eieren, Melk, Zonnebloemolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud