Koen en ik zijn in de twaalf jaar dat wij samen zijn al meerdere keren in Griekenland op vakantie geweest. We hebben verschillende eilanden gezien en genieten daar altijd erg van. Ook zijn wij dol op de Griekse keuken. We koken regelmatig Grieks en ook gyros staat regelmatig op tafel. Toen we net samenwoonden kochten we kant-en-klare zakjes gyroskruiden, tot ik ontdekte hoe makkelijk het is om de kruidenmix zelf te maken. Vanaf vandaag kun jij dat ook en ik kan je verklappen, het is waanzinnig lekker en smaakvol!

Wat is gyros

Voor ik je uitleg welke kruiden je nodig hebt om de gyroskruiden te maken, eerst de vraag: “Wat is gyros nou precies?”. Gyros is een typisch Grieks gerecht van in reepjes gesneden, aan een spies gegrild varkensvlees. Het is de Griekse variant op de Turkse döner. Het Turkse woord döner betekent draaien en gyros heeft dezelfde betekenis in het Grieks. In de basis is het hetzelfde, het vlees wordt gekruid (in dit geval met gyroskruiden), op een spies gestapeld en wordt draaiend bereid. Waar voor döner lam, kalf, kip of kalkoen wordt gebruikt, bestaat gyros vaak uit varkensvlees of kip. Zelf gebruik ik voornamelijk kip omdat dit wat zachter en lichter is dan varkensvlees. Je eet gyros vaak op een pitabroodje met sla en andere gesneden groente en natuurlijk tzatziki.

Gyroskruiden

Om zelf gyroskruiden te maken, heb je 11 andere kruiden nodig. Ik denk dat je een deel hiervan misschien al wel in huis hebt. De overige kruiden zijn ook zeker aan te raden om in je keukenkastje te hebben. Ze komen altijd van pas, zeker als je vaker mijn gerechten maakt. 😉 Soms zie je in een recept voor een zelfgemaakte kruidenmix kruiden terugkomen die je verder nooit gebruikt. Dat is met de ingrediënten voor gyroskruiden absoluut niet het geval! Geen gekke ingrediënten waar je stad en land voor af moet zoeken. Gewoon kruiden die je in de winkel makkelijk kunt terugvinden. De kruiden die je nodig hebt om gyroskruiden te maken zijn: paprikapoeder, gemalen komijn, knoflookpoeder, gemalen koriander, chilivlokken, gedroogde peterselie, gedroogde tijm, gedroogde oregano, uienpoeder, zout en zwarte peper.

Bewaren

Als je alle kruiden in huis hebt en de juiste hoeveelheden gemengd hebt tot gyroskruiden, dan kun je makkelijk een lekker voorraadje maken. Dat scheelt de volgende keer dat je het wilt gebruiken. Je kunt de gyroskruiden makkelijk bewaren. Zorg dat je de kruidenmix in een goed afsluitbaar potje of bakje bewaart. Zet het op een donkere, droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij komt. Het best bewaar je het potje in één van je keukenkastjes, dan komt er ook weinig licht bij. Bewaar je de gyroskruiden droog en donker, dan blijft het zeker een jaar goed!

Gyroskruiden

Kooktijd 7 minuten Totale tijd 7 minuten
Gyroskruiden, een makkelijke, zelf te maken kruidenmix voor Griekse gerechten.
Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Doe alle kruiden bij elkaar in een potje of schaaltje en meng goed door. Bewaar het in een schoon en goed aflsuitbaar potje of bakje.

    Geniet er van!

Keywords: Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud