Print opties:

Groenteschotel Mexicaanse stijl

Groenteschotel Mexicaanse stijl met zoete aardappel, bonen, maïs, tomaat en kaas. Geserveerd met een frisse dip en tortilla chips.

Soms kijk ik in de voorraadkast en de koelkast en zie ik groenten die er al even staan of liggen. Ik zette dit keer alles op het aanrecht en kwam tot de ontdekking dat ik met alle bonen, de zoete aardappel, de sla en de tomaten prima een groenteschotel in Mexicaanse stijl kon maken. Zo gezegd, zo gedaan!

Groenteschotel Mexicaanse stijl

Ik ben dol op gerechten uit de Mexicaanse keuken. Nu wil ik absoluut niet beweren zelf authentiek Mexicaanse gerechten te kunnen maken, ik kook wel graag in Mexicaanse stijl. Bijvoorbeeld enchiladas, quesadilla's of chili con carne, ik ben er dol op. De Mexicaanse keuken kent invloeden van de Azteekse en Spaanse keuken. Uit de Azteekse keuken zijn onder andere maïs, bonen, aardappel, pepers afkomstig. Uit de Spaanse keuken zijn vooral de kruiden meegenomen. In Mexicaanse gerechten zijn maïs, chilipepers en tomaten het meest kenmerkend. Dit kom je dan ook tegen in deze groenteschotel Mexicaanse stijl. Per regio kunnen de gerechten variëren. Wat wel door het hele land gebruikelijk is, is dat er veel warme maaltijden als streetfood verkocht worden.

Comfort food

Als ik denk aan gerechten uit de Mexicaanse keuken, dan denk ik aan echt comfort food. Ik denk dan aan heerlijke warme gerechten uit de oven. Vol met groenten, kaas, dips en salsa's. Ik eet het vaak gewoon met mijn handen, dat is met taco's, burrito's en nacho's ook gewoon het makkelijkst. Ook een groenteschotel Mexicaanse stijl kun je heerlijk met je handen eten. Schep de groenten en saus op met de tortillachips en je hebt geen bestek nodig. De groenteschotel doe ik in de grootste schaal die ik kan vinden, zodat iedereen kan delen. Koen en ik eten dit overigens vaak als we een filmavond op de bank houden. Heerlijk zittend op grote kussens op de grond. Dekens en wat drinken erbij en dan samen lekker eten. Wie heeft er dan nog een bioscoop nodig? ;-)

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 15 15 mins Totale tijd: 15 minuten
Porties 4
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 1 zoete aardappel
  • 1 blikjes kidneybonen
  • 1 blikjes chilibonen
  • 1 blikjes zwarte bonen
  • 100 gram maïskorrels
  • 150 gram tomaten
  • 1/2 limoen
  • 75 gram crème fraîche
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepels chilisaus
  • 60 gram tortilla chips
  • 15 gram geraspte kaas
  • 15 gram geraspte cheddar
  • 1/2 theelepels chilivlokken
  • sla naar keuze
Aan de slag
  1. Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel de tortilla chips over een ovenschaal en strooi de geraspte cheddar, geraspte kaas en chilivlokken er over heen. Bak 5 minuten in de oven.

  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Kook de blokjes 3 minuten en giet ze daarna af. Bak ze vervolgens in een beetje olie in een koekenpan.

  3. Voeg de verschillende bonen en de maïs toe en verwarm deze mee.

  4. Snijd de tomaten in partjes en roer deze door de andere groenten. Haal de pan van het vuur en verdeel de tortilla chips en wat sla over de groenteschotel.

  5. Meng de crème fraîche met de Griekse yoghurt, het sap van de limoen en de chilisaus tot een dip.

    Eet smakelijk!

Keywords: Zoete aardappel, Bonen, Maïs, Tomaat, Limoen, Yoghurt, Knoflook, Tortilla chips

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !