Op werkdagen houd ik er van om niet te ingewikkeld te koken. Ik heb er dan al een lange werkdag op zitten, ik heb daarna gewoon geen zin om nog heel lang in de keuken te moeten staan. Daarom vind ik gerechten uit de oven echt een uitkomst! Neem bijvoorbeeld deze groentequiche. De voorbereiding duurt hooguit 15 minuten, daarna doet de oven de rest. In de tijd dat de quiche in de oven staat, kan ik iets anders doen. Koffie drinken en bijpraten met Koen bijvoorbeeld. Of alvast een ander huishoudelijk klusje. I-de-aal!

Groentequiche

Ik vind het zelf niet altijd makkelijk om bij een avondmaaltijd veel groenten te eten. Geen idee waarom, maar het kan me soms echt tegenstaan. In dat geval maak ik het mijzelf het liefst zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld door een lasagne te maken met extra veel groenten, ovenschotels te maken, groenten aan sauzen toe te voegen of door een groentequiche of zuiderse quiche te maken. Zo heb ik niet het idee dat ik veel groenten eet omdat mijn bord er niet vol mee ligt, terwijl ik dat stiekem wel doe. Nou ja, heel stiekem is het niet natuurlijk, aangezien ik het eten vaak zelf gekookt heb. 😉

Quichedeeg

Quichedeeg voor een groentequiche kun je heel makkelijk zelf maken, maar hoe eenvoudig is het om een kant-en-klare rol deeg te kunnen gebruiken. Scheelt allemaal tijd! Naast dat je kant-en-klaar quichedeeg kunt gebruiken, kun je ook voor een andere bodem kiezen. Wat te denken van een bodem van bladerdeeg, pizzadeeg of filodeeg? Het kan allemaal! Je zou zelfs de hele bodem weg kunnen laten en voor een frittata kunnen gaan.  Over de vorm hoef je je ook geen zorgen te maken. Je hoeft geen speciale quichevorm te hebben. Je kunt voor een groentequiche ook prime aan taartvorm of springvorm gebruiken. Zelfs in een ovenschaal kun je een quiche maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Groentequiche

Kooktijd 50 minuten Totale tijd 50 minuten
Ronde quiche met ui, knoflook, prei, broccoli, tomaat en geitenkaas.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 8 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Je begint met de voorbereiding. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de preien in ringen, halveer de cherrytomaten en de broccoli in roosjes. De stelen van de broccoli snijd je in blokjes.

  2. Verhit wat olie of boter in een hapjes pan en smoor de broccoli en prei met de ui en de knoflook hier ongeveer 7 tot 10 minuten in. Leg hiervoor de deksel op de pan.

  3. Kluts in de tussentijd de eieren goed los met de slagroom en voeg hier wat peper en zout aan toe.

  4. Vet de quichevorm goed in en bekleed deze met het quichedeeg. Schep de broccoli en prei in de vorm en giet het ei-mengsel over de groenten. Het is de bedoeling dat de groenten net onder het mengsel staan. Is dat niet het geval, kluts dan een ei extra en voeg deze toe.

  5. Verdeel de cherrytomaten en de geitenkaas over de quiche en bak de quiche in 30 minuten goudbruin en gaar. Is het ei na 30 minuten nog nog niet gestold, voeg dan wat extra baktijd toe. De tijd kan per oven namelijk verschillen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Broccoli, Prei, tomaat, Knoflook, Uit, Ei, Geitenkaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud