Zin in een lasagne bomvol met groenten en zonder vlees? Dan is deze groentelasagne iets voor jou! Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op lasagne met gehakt en bechamelsaus, maar soms vind ik het lekkerder om een volledig vegetarische lasagne te eten. Ik maak dan gebruik van volkoren lasagnebladen en heel veel groenten, zodat het nóg voedzamer wordt!

Lasagne of lasagna?

De grote vraag waar iedereen antwoord op wil weten is: is het nou lasagne of lasagna? Ik ga het je vertellen! Één pastablad heet lasagna, lasagne is het meervoud. De ovenschotel waar het om gaat wordt opgebouwd uit meerdere bladen, dus is lasagne de juiste benaming. Al zal niemand er over vallen als je groentelasagne alsnog lasagna noemt. Iedereen begrijpt ten slotte wat je bedoelt.

Ovenschotel

Traditioneel is lasagne een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen. Om en om stapel je gehaktsaus, bechamelsaus of kaassaus en pasta. Je kunt er tientallen variaties mee maken, zoals deze groentelasagne. In Italië maken ze lasagne met pasta, gehakt, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Wist je trouwens dat, ondanks dat het gerecht Italiaans is, de naam uit Griekenland komt? Daar betekent “lasanon” platte deegkoek.

Groentelasagne

Tegenwoordig kun je ook kant en klare lasagne kopen, maar vergeleken met verse zelfgemaakte lasagne vind ik dat altijd wat tegenvallen. Ook maak ik groentelasagne altijd zonder pakjes en zakjes. Zonder kun je ook een hele smaakvolle lasagne maken. Ik heb er dit keer voor gekozen om een vegetarische lasagne te maken en heel veel groenten toe te voegen. Daarnaast gebruikte ik mozzarella én geraspte kaas. Wat kruiden erbij en klaar ben je! Dit recept is voldoende voor twee kleine ovenschalen vol groentelasagne. Wij hebben er met zijn tweeën dan ook twee keer van kunnen eten. Een voordeel is dan ook dat je de lasagne al eerder klaar kunt maken, zodat je deze alleen nog maar in de oven hoeft te zetten als je gaat eten.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en hak de blaadjes basilicum fijn.

  2. Verhit in een hapjespan wat olie of boter en bak hierin de ui aan tot deze glazig wordt. Bak vervolgens de knoflook kort mee. Voeg dan de courgette en paprika toe, bak de groenten ongeveer 5 minuten en schep af en toe om.

  3. Schep de prei en de champignons door de overige groenten en laat het geheel nog 5 minuten bakken.

  4. Schenk de tomatensaus in de pan en roer de saus met de tomatenpuree door de groenten. Breng op smaak met peper, zout en de basilicum. Verwarm de saus tot deze bijna kookt en haal vervolgens van het vuur.

  5. Schep wat saus in een ingevette ovenschaal, zorg dat de bodem met een dun laagje bedekt wordt. Leg hierop wat plakjes mozzarella en dek dat af met lasagnebladen. Schep daarop weer wat saus, leg daar wat plakjes mozzarella op en dek af met lasagnebladen. Herhaal dit tot de schaal bijna vol zit en eindig met de saus en mozzarella. Strooi wat geraspte kaas bovenop de lasagne.

  6. Bak de lasagne ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pasta, Kaas, Tomaat, Champignons, Ui, Knoflook, Prei, Courgette, Paprika, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud