Gingerbread kruiden kun je gebruiken om bijvoorbeeld kerstkoekjes mee te maken. Natuurlijk kun je de kruidenmix kant en klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Handig, want zo heb je altijd een voorraadje in huis en ik denk dat veel van de kruiden uit deze mix al in je keukenkastje staan.

Gingerbread, vooral bekend van de koekjes, is een smaak gebaseerd op gember. De kruidenmix kun je gebruiken om een baksel op smaak te brengen. Naast gember, bestaat de mix uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. De hoofdbestanddelen zijn gember en kaneel en deze smaken komen dan ook het best naar voren. Sommige mensen vergelijken gingerbread kruiden met speculaaskruiden, maar de smaak is echt heel anders omdat de kruidige pittigheid van de gember de boventoon voert. Speculaaskruiden zijn iets zoeter.

De verhouding van deze kruidenmix is gebaseerd op wat ik zelf het lekkerst vind. In de meeste gingerbread kruiden vind je bijvoorbeeld geen kardemom, terwijl ik vind dat het de kruidenmix net wat meer diepgang geeft. Misschien vind jij zelf een andere verhouding van ingrediënten lekkerder, dat kan! Je kunt spelen met de hoeveelheden.

Zoals ik eerder zei zijn gember en kaneel in gingerbread kruiden het meest aanwezig en zolang je dat als basis houdt, kun je met de overige ingrediënten experimenteren. Houd je niet zo van één van de andere ingrediënten, dan doe je daar minder van in jouw mix. Maar misschien vind je het wel lekkerder met anijs erbij? Dat kan ook! Maak er lekker je eiegen mix van.

Als je alle kruiden in de juiste hoeveelheden gemengd hebt tot de gingerbread kruidenmix, dan kun je makkelijk een lekker voorraadje maken. Dat scheelt de volgende keer dat je het wilt gebruiken. Je kunt de kruidenmix makkelijk bewaren. Zorg dat je de kruidenmix in een goed afsluitbaar potje of bakje bewaart. Zet het op een donkere, droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij komt.

Het best bewaar je het potje in één van je keukenkastjes, dan komt er ook weinig licht bij. Bewaar je de gingerbread kruidenmix droog en donker, dan blijft het zeker een jaar goed! Of houd de richtlijn van de houdbaarheidsdatum op de kruidenpotjes aan, dan kun je er waarschijnlijk nog veel langer mee vooruit. Zolang het droog blijft bederft deze mix niet zo snel.

Het gebruik van gingerbread kruiden is heel breed. Je kunt er kerstkoekjes mee bakken. Maar je kunt de kruidenmix ook gebruiken in taarten, brood, cake of pannenkoeken. Of gebruik ze in een hartig gerecht, bijvoorbeeld een curry of een stoofschotel. Kaneel en gember lenen zich, net als de andere ingrediënten, heel goed voor zowel zoete als hartige gerechten. Gingerbread kruiden gebruik je vanwege de warme smaken het best in de winter, maar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Wil je zelf kruidenmixen maken? Er staan al een aantal recepten op deze website:

Gingerbread kruiden

Kooktijd 5 minuten Totale tijd 5 minuten
Gingerbread kruiden, een kruidenmix met gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Doe alle kruiden bij elkaar in een potje of schaaltje en meng goed door. Bewaar het in een schoon en goed aflsuitbaar potje of bakje.

    Geniet er van!

Keywords: Kaneel, Gember, Kruidnagel, Kardemom, Nootmuskaat

Share it on your social network

Ga naar de inhoud