Koffie drink ik eigenlijk nooit, hooguit ééns in de twee maanden een flat white of een koffie verkeerd. Veel melk en weinig koffie dus. 😉 Dat vind ik lekker, maar zwarte koffie of iets dergelijks… daar hou ik echt niet van! Wat ik in de zomer wel heel lekker vind is een zelfgemaakte ijskoffie.

IJskoffie

Na alle liters water of water met een smaakje vind ik het in de zomer fijn om ook iets anders te drinken. Ik drink dan graag een alcoholvrije mojito of ijskoffie bijvoorbeeld. Hier in het dorp zit een lunchroom waar je ook verrukkelijk ijs kunt halen. In de zomer zit ik er graag op het terras en kies ik iets van de kaart wat ik echt het lekkerst vindt. Wat dat is kan per dag verschillen. De ene dag kies ik een ijscoupe, de andere dag een drankje. Op de kaart staan ook diverse ijskoffies. Zo lekker, maar zo’n verfrissende koffie is ook makkelijk thuis te maken. Dat scheelt ook in je portemonnee. 😉 Het is niet meer dan afgekoelde koffie met melk, ijs en kaneel. Super lekker!

Variëren

Wat heel goed met deze ijskoffie kan is variëren, vervang de kaneel bijvoorbeeld door een andere smaakmaker. Dan denk ik aan vanille, karamel of koek- en speculaaskruiden. Experimenteer er gewoon mee en kijk wat jouw favoriete drankje wordt. Koen was wat sceptisch over dit drankje. Hij drinkt het liefst de hele dag door zwarte koffie en dan nog echt sterk ook. Dat zegt echt wel iets. Een andere manier om te variëren is door de ijsklontjes te vervangen voor een bol vanille-ijs. Of mokka roomijs, chocolade-ijs, stracciatella, hazelnoot… You name it! Een bolletje ijs toevoegen kan ook helpen om de ijskoffie iets zoeter te maken. Uiteraard kun je, wanneer je dat wilt ook honing, suiker, agavesiroop of een andere zoetstof toevoegen.

IJskoffie

Kooktijd 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Verfrissende ijskoffie met opgeklopte melk en kaneel. Heerlijk als afwisseling tijdens warme dagen.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Maak een kop zwarte koffie en laat deze afkoelen.

  2. Doe de ijsblokjes in een glas en schuim de melk op. Dit hoeft niet per se met een melkopschuimer, als je die niet hebt kun je ook een staafmixer gebruiken.

  3. Giet de afgekoelde koffie over de ijsblokjes en voeg de opgeschuimde melk er aan toe.

  4. Strooi er wat kaneel overheen en klaar is je ijskoffie!

    Geniet ervan!

Keywords: IJs, Koffie, Kaneel, Melk

Share it on your social network

Ga naar de inhoud