Sinterklaas komt al bijna weer aan in Nederland en dat betekent dat het tijd is om de keuken weer eens in te duiken. Eerder maakte ik gevuld speculaas, een hartige banketletter, witte chocolade cheesecakes en een sinterklaastaart. Dit jaar werden het gevulde koeken. Gevulde koeken heb ik nog nooit eerder gemaakt, maar ik vond dat deze typische lekkernij niet kon ontbreken op mijn website. Dus dook ik de keuken in en ging ik aan de slag!
Gevulde koeken
Gevulde koek is een typisch Nederlands product. Het is een gevulde ronde koek gemaakt van een boterdeeg en met een vulling van amandelspijs. Al wordt er soms ook wel eens een cake vulling toegepast. De koek is ongeveer 10 centimeter in doorsnede en heeft een amandeltje bovenop. Ik denk dat iedereen de koeken wel eens gegeten heeft. De koeken zijn in vrijwel alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar, maar ook bij de bakker of op het station bij een kiosk bijvoorbeeld. Toch is zelf maken het allerlekkerst. Het kost niet eens zo heel veel tijd, maar als je ze eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je nooit meer anders.
Amandelspijs
Ik heb voor deze gevulde koeken gebruik gemaakt van amandelspijs. Deze heb ik kant en klaar gekocht in de winkel. Maar mocht je er zin in hebben, dan kun je amandelspijs ook makkelijk zelf maken. Het is simpelweg een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Om de spijs goed te kunnen verwerken, is het wel handig om daar een ei aan toe te voegen, omdat amandelspijs anders te vast wordt. Het ei zorgt ervoor dat het spijs iets slapper wordt en daardoor makkelijker te verwerken is. Wil je geen amandelspijs gebruiken, dan zou je ook kunnen kijken om spijs te maken van bijvoorbeeld pecannoten of pistachenoten.
Bewaren
Gevulde koeken kun je prima van tevoren maken en bewaren. De verse koeken blijven ongeveer een week goed. Je bewaart ze het best in een koektrommel die goed afsluitbaar is. Zorg er wel voor dat er geen andere koeken bij in de trommel zitten. Je kunt de gevulde koeken eventueel ook invriezen. Bak ze dan niet af, maar vries ze in. Als je de koeken bevroren in de oven doet, reken dan ongeveer 5 minuten extra baktijd. Dat heeft er mee te maken dat de koeken natuurlijk door en door koud zijn. Om ze dan gaar te krijgen duurt het bakken langer. Zijn ze na die 5 minuten extra nog niet gaar? Dan geef je er nog 5 minuten bij.
Opwarmen
Heb je de gevulde koeken gewoon in een koektrommel bewaard, dan kun je ze ook nog even opwarmen als je dat zou willen. Leg de gevulde koeken dan ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 tot 200 graden. Je zou ze zelfs in de airfryer kunnen opwarmen. Verwarm die voor op 200 graden en na ongeveer 4 minuten kun je van een warme gevulde koek genieten. Zeg nou zelf, een warme gevulde koek is toch een ultieme guilty pleasure of ben ik de enige die daar zo over denkt? 😉
Gevulde koeken
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker, speculaaskruiden en zout toe.
-
Doe de blokjes roomboter en de eetlepels water erbij en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uurtje buiten de koelkast rusten. Leg het op een niet te warme plek.
-
Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden hetelucht. Meng het amandelspijs met het hele ei tot een egale massa. Verdeel de spijs in 12 gelijke delen en maak hier bolletjes van. Druk de bolletjes iets plat.
-
Rol dan het deeg uit en steek hier 24 cirkels uit. Kneed het deeg eventueel opnieuw en rol nog een keer uit, net zolang tot je alle cirkels hebt gemaakt.
-
Leg op de helft van de cirkels deeg een deel van het amandelspijs. Zorg dat de randen vrij blijven.
-
Kluts de twee eidooiers en bestrijk de randen van de cirkels waar ej amandelspijs op hebt gelegd. Dek ze vervolgens af met de andere 12 cirkels en druk de randen goed aan.
-
Bestrijk alle gevulde koeken met de rest van de geklutste eidooiers en leg er twee garneeramandelen op.
-
Bak de gevulde koeken in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Geniet er van!