Een absolute ouderwetse klassieker op feestjes, verjaardagen en met pasen zijn gevulde eieren. Hartstikke makkelijk om te maken en nog altijd een grote hit. Normaal gesproken wordt de vulling gemaakt met kerrie, maar het kan nog lekkerder!

Gevulde eieren

Ik denk dat iedereen weet wat gevulde eieren zijn, maar mocht je geen idee hebben zal ik het even kort uitleggen. Gevulde eieren zijn doormidden gesneden hardgekookte eieren, gevuld met een mengsel op basis van de eveneens gekookte dooiers. De dooiers worden vaak gemengd met kruiden en mayonaise om er extra smaak en smeuïgheid aan te geven. De gevulde eieren worden koud geserveerd als borrelhapje. Ik weet niet beter dan dat we vroeger, als er een verjaardag was, gevulde eieren maakten. Het was iedere keer weer vaste prik. Mijn ouders hadden er zo’n mooie schaal voor waar de gehalveerde eieren precies in pasten. Ik vond het altijd een enorme traktatie, hoe simpel het gerechtje ook mag zijn.

Vadouvan

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf met een verjaardag geen gevulde eieren op tafel zet. Geen idee waarom eigenlijk. Ik vind ze leuk om te maken, maar met een feestje ga ik toch eerder voor zelfgemaakte kaasvlinders, crostini of bruschetta. Als ik dan toch een keer gevulde eieren maak, bijvoorbeeld met pasen, dan moeten ze wel zo lekker mogelijk zijn. Ik vul ze met een mengsel van eidooier, mayonaise, paprikpoeder en vadouvan. Vadouvan is gebaseerd op een gefermenteerd specerijenmengsel uit de regio Puducherry in India. Doordat die regio een Franse kolonie was, heeft vadouvan ook Franse smaken meegekregen. Vadouvan is een specerijenmengsel met ui, mosterdzaad, kurkuma, knoflook, kardemom, fenegriek, komijn, venkel, kaneel, chili, dragon, kruidnagel en laurier. Een hele lijst die met elkaar voor een heerlijke smaak zorgt. Het smaakt iets pittig, rokerig en toch ook een beetje zoet. Vadouvan is overigens ook heerlijk op geplette krieltjes uit de oven en het geeft de gevulde eieren net een beetje extra pit!

Bewaren

Heb je een feestje en wil je de gevulde eieren vast vooraf maken? Geen probleem! Je kunt ze maximaal één dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Bewaar ze niet langer, dan wordt de vulling droog. Je kunt er ook voor kiezen de vulling in een luchtdicht afgesloten spuitzak te bewaren en de eiwitten te vullen op het moment dat je ze serveert. Dan heb je ook alles vast klaarstaan maar kan het niet uitdrogen. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn van je werk!

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten Porties: 8 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard.

  2. Laat de eieren schrikken door ze af te spoelen met koud water en laat ze nog heel even staan zodat ze iets afkoelen en steviger worden.

  3. Halveer de eieren in de lengte en haal met een vorkje de dooier eruit. Prak de dooiers in een kommetje zo fijn mogelijk.

  4. Voeg aan de dooiers de mayonaise, mosterd, vadouvan en paprikapoeder toe. Meng dit alles tot een mooi glad en egaal mengsel.

  5. Doe de vulling in een spuitzak en vul de holtes in de eiwitten met mooie toefjes. Strooi over de gevulde eieren nog een snufje vadouvan en paprikapoeder en verdeel de fijngehakte bieslook er overheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Ei, Mayonaise, Kruiden