Na alle verjaardagstaart van vorige week en een verjaardagsetentje had ik deze week echt behoefte aan gezonde maaltijden! Ik kan daar dan ook heel erg naar uitkijken, naar een week met veel groenten en fruit. Daarom leek het mij lekker om deze gevulde courgettes te maken. Veel groenten, gezond en het ziet er ook nog eens leuk uit! Overigens werden dit vegetarische gerecht helemaal goedgekeurd door de strenge, normaal gesproken vleesetende jury genaamd Koen!

Gevulde courgettes

De makkelijkste maaltijden zijn vaak het lekkerst. Daarbij kunnen ze ook nog eens ontzettend gezond zijn, zoals deze courgettes. De courgettes zijn gevuld met onder andere spinazie, champignons, zongedroogde tomaten, feta kaas en noten. Superlekker, vegetarisch én koolhydraatarm dus deze gevulde courgettes. Met courgettes kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep met appel en prei van of een courgettesalade. Wil je écht iets bijzonders maken, dan kun je een smeuïge brownie bakken. Brownies met courgette? Ja, je leest het goed! Door de neutrale smaak van courgette kun je ze ook in zoete baksels gebruiken.

Gevuld

Behalve courgettes, kun je ook andere groenten vullen om een heerlijke maaltijd te maken. Bijvoorbeeld rode paprika’s, portobello’s, puntpaprika’s en zelfs uien. Zelf kies ik het meest voor gevulde courgettes, paprika’s of puntpaprika’s. Je hebt daarbij de meeste ruimte om ze lekker te vullen, ze passen makkelijk in een ovenschaal en ze smaken top! Ook is dit een makkelijke manier om een koolhydraatarme maaltijd te maken. Alle ingrediënten die je normaal ook zou gebruiken, doe je in één van de grotere groenten en de rijst, pasta of aardappel laat je weg.

Bewaren

Gevulde courgettes zijn het lekkerst om meteen uit de oven te eten. Wel eerst een beetje af laten koelen hoor, want door het vocht in de groenten worden ze heel heet. Wil je ze toch bewaren, dan kan dat zeker. In de koelkast blijven ze, mits goed afgedekt, maximaal twee dagen houdbaar. Warm ze als je ze gaat eten even opnieuw op, dan zijn ze lekkerder.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 45 min Totale tijd 45 minuten Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snijd de courgettes in tweeën en lepel de zaadlijsten er voorzichtig uit. Leg de uitgeholde courgettes in een ovenschaal.

  3. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de zongedroogde tomaten en de champignons in kleine stukjes. Ris de blaadjes van het takje tijm.

  4. Bak de ui en de knoflook in een klein beetje boter of olie. Voeg daar na een paar minuten de champignons aan toe.

  5. Doe de spinazie er beetje bij beetje bij en wacht tot dit geslonken is.

  6. Schep de zongedroogde tomaat er door en meng de groenten goed door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en tijm.

  7. Schep het mengsel in de uitgeholde courgettes, verbrokkel de feta er overheen en verdeel ook de gehakte noten over de courgettes.

  8. Bak de gevulde courgettes 30 minuten in de oven af.

    Eet smakelijk!

Keywords: Courgette, Spinazie, Tomaat, Champignons, Noten, Kaas