Aubergine is een vruchtgroente die bekend staat om de mooie paarse kleur. Het is heel veelzijdig te gebruiken omdat je er zelf heel veel smaak aan mee kunt geven. Je kunt met aubergine een heerlijke spread maken, zoals ajvar, je kunt het grillen op de barbecue en er een lekkere vegetarische burger mee maken. Of je maakt een lekkere, gevulde aubergine met een spicy vulling en mozzarella. Er gaat in dit recept niets verloren, het vruchtvlees gebruik je namelijk voor de vulling. Ideaal dus!

Weetjes

Ik merk dat veel mensen aubergine links laten liggen omdat ze het niet zo goed kennen. Zonde, je maakt er de lekkerste gerechten mee! Daarom deel ik wat weetjes met je, misschien helpt het je de vrucht beter te leren kennen en overtuigd te raken. 🙂
Wist je dat:
– Aubergine een grote bron van vezels is?
– Aubergine vaak gebruikt wordt als vleesvervanger vanwege de textuur?
– Het net als tomaat fruit is, in plaats van groente?
– Rauwe aubergine eten niet zo verstandig is? Het kan voor flinke maag- en darmklachten zorgen.
– Je een heel glanzende aubergine beter nog even kunt laten liggen? De glans geeft aan dat deze nog niet helemaal rijp is. Voor een gevulde aubergine, wil je dat ‘ie mooi rijp is!
– Je aubergines beter niet op een koude of koele plaats bewaart? Bewaar ze ook ver van tomaten, banaan, citrusvruchten en appels. Die versnellen het rijpen van de aubergine.

Gevulde aubergine

Waar ik zelf altijd tegenaan loop bij het vullen van bijvoorbeeld een courgette of aubergine is dat het zo’n gedoe is om het vruchtvlees uit te schrapen. Voor dit recept ben ik eens in de keukenlade gedoken en kwam ik een meloenbolletjeslepel tegen. leuk woord voor scrabble ook! 😉 Dat maakte het super makkelijk om de aubergine uit te hollen. Mocht je zo’n lepeltje hebben, gebruik ‘m vooral! Heb je geen lepel voor meloenbolletjes? Dan volstaat een eetlepel ook. Je moet iets meer kracht zetten, maar het kan ook prima om een gevulde aubergine mee te maken!

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 45 min Totale tijd 45 minuten Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snijd de aubergine in de lengte door de helft. Haal met een lepel een groot deel van het vruchtvlees uit de aubergine. Let op dat je de zijkanten en onderkant intact laat. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

  3. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak hierin de sjalot tot deze glazig ziet. Bak vervolgens de knoflook en het vruchtvlees van de aubergine een paar minuten mee.

  4. Giet de gezeefde tomaten in de pan erbij en voeg ook de kruiden toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Breng langzaam aan de kook en zet daarna het vuur uit.

  5. Schep de vulling in de uitgeholde auberginehelften. Snijd of scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de aubergine. Bak de gevulde aubergine ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de mozzarella mooi gesmolten is.

  6. In de tussentijd kun je nog een lekkere saus maken van Griekse yoghurt met fijngesneden verse munt en wat versgemalen peper. Serveer dit bij de gevulde aubergine.

    Eet smakelijk!

Keywords: Aubergine, Olijfolie, Sjalot, Knoflook, Gezeefde tomaten, Chilivlokken, Mozzarella, Kruiden