Op Instagram wordt sinds 2019 de Swiepswoepswap georganiseerd. Hierbij gaan foodbloggers aan de slag met elkaars recepten. Je wordt gekoppeld aan een andere foodblogger, kiest een recept van hem of haar uit en geeft daar je eigen draai aan. Dat is dus hoe ik kwam tot dit recept oor gevulde appels uit de oven!

Gevulde appels uit de oven

Dit keer deed ik weer mee en deze maand mocht ik een gerecht maken van Conny van het account con_serveert. Op Conny’s website kwam ik heel veel hele lekkere recepten tegen. Het was lastig om een keuze te maken! Toch kwam ik al snel iets tegen dat ik heel graag eens wilde maken. Dat waren de Braadappels met gemengde noten! Het blijkt een Duits winters gerecht te zijn, ‘Bratapfel’. Nu is het nog geen winter, al was het de afgelopen weken ook echt niet warm, maar naar mijn idee kunnen deze gevulde appels uit de oven altijd! Het smaakt naar warme appeltaart… 🙂 Ik kan me helemaal voorstellen dat je dit op kerstmarkten tegenkomt. Je kunt het overigens heerlijk als dessert eten, maar als je het mij vraagt kan het ook goed bij de koffie of zelfs als ontbijt met wat yoghurt erbij.

Gezond

Als de karamelsaus wegdenkt zijn gevulde appels uit de oven best gezond. De basis bestaat uit appel, noten, rozijnen en havermout. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het vruchtvlees van de appel klein te snijden en door de vulling te mengen. Zo heb je nog net wat éxtra fruit! Eet je de karamelsaus er wel bij, dan wordt je gerecht iets minder gezond, maar zeker niet minder lekker! De saus is meer dan je voor twee gevulde appels uit de oven nodig hebt. Mocht je meer gevulde appels maken, dan heb je genoeg! Wil je de overgebleven saus gebruiken, dan kun je er bijvoorbeeld een banaan-karamel tarte tatin mee maken!

Gevulde appels uit de oven

Kooktijd 40 minuten Totale tijd 40 minuten
Gevulde appels uit de oven
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Voor de gevulde appel

Voor de karamelsaus

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd een kapje van de appels en hol de appels uit. Zorg dat de zijkanten en de bodem heel blijven.

  3. Meng de gehakte noten met kaneel, koek- en speculaaskruiden, de havermout en rozijnen. Vul de appels met dit mengsel.

  4. Plaats de appels in een ovenschaal, leg er een heel dun plakje roomboter op en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.

  5. Maak intussen de karamelsaus door het water en de suiker in een pan aan de kook te brengen. Verwarm in een andere pan de slagroom.

  6. Als de suiker goudbruin kleurt voeg je de slagroom toe. Let op, dit kan spetteren! Blijf roeren tot je een gladde saus hebt.

  7. Haal dan de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer nog even goed door en doe dit ook tijdens het afkoelen nog een aantal keren.

  8. Als de appels gebakken zijn kun je deze serveren met de karamelsaus en eventueel een bolletje ijs.

    Eet smakelijk!

Keywords: Appel, Karamel, Noten, Havermout, Kaneel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud