Als er iets is dat, naast kruidnoten, bij Sinterklaasavond hoort dan is het gevuld speculaas. Naast een hartige banketletter, gevulde koeken en witte chocolade cheesecakes. 😉 Zelf eet ik het eigenlijk nooit, ik hou niet zo van amandelspijs, maar Koen en mijn vader vinden het heerlijk. Nu ben ik van mening dat als ik een recept wil maken en op deze site wil plaatsen, ik het gerecht of baksel ook zelf moet proeven. Dus dat heb ik gedaan en verrassend genoeg vond ik het best lekker. Natuurlijk heb ik ook de liefhebbers laten proeven en zij hebben unaniem gezegd dat de smaak helemaal goed is. Daar vertrouw ik dan blind op.

Gevuld speculaas

Om gevuld speculaas te maken hoef je geen banketbakker te zijn. Het is hartstikke makkelijk en leuk! Want zeg nou zelf, er gaat niets boven een zelfgemaakte verse lekkernij. Dat geldt ook hiervoor. Ik heb een bakvorm van 20×20 centimeter gebruikt en het mijzelf makkelijk gemaakt door te kiezen voor kant en klare amandelspijs uit de winkel. Zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder, maar dit is net zo makkelijk. Je hoeft er alleen een ei en wat sinaasappelrasp door te mengen. Hou je nou écht niet van amandelspijs en wil je toch gevulde speculaas maken? Kies dan voor een vulling van appels, ook heerlijk!

Speculaaskruiden

Om de kruidige en typische smaak van speculaas aan gevulde speculaas te geven gebruik ik speculaaskruiden. Om specifiek te zijn, is zijn het de speculaaskruiden van Euroma (niet gesponsord hoor!). Let er wel op dat er geen grotere stukjes in de kruidenmix zitten. Is dat wel het geval, dan kun je het beter even zeven. Het kan zijn dat de kruiden niet direct een mooie bruine kleur aan het deeg geven. Kneed rustig door, het komt echt goed! Als de gevulde speculaas klaar is dan zul je proeven dat het ook echt naar speculaas smaakt. Heb je koek- en speculaaskruiden in huis? Die kun je uiteraard ook gebruiken, de smaak zal dan alleen net iets anders zijn. Maar alsnog heel smakelijk!

Bewaren

Het voordeel van gevuld speculaas is dat je het best een tijdje kunt bewaren. Het risico zit vooral in het feit dat het makkelijk kan uitdrogen. Berg de gevulde speculaas goed en luchtdicht op en bewaar het in een keukenkastje. Het blijft zeker een maand goed! Wil je het nog langer bewaren? Dan zou je het in kunnen vriezen. In de vriezer kun je gevuld speculaas 3 maanden bewaren.

Gevuld speculaas

Kooktijd 65 minuten Rusttijd 1 uur Totale tijd 2 uren 5 minuten
Zelfgemaakt gevuld speculaas. Een onmisbare lekkernij tijdens pakjesavond
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 16 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Doe de boter, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, zout en melk in een kom. Zeef het zelfrijzende bakmeel boven de kom en kneed het tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog blijkt, voeg dan nog een klein scheutje melk toe.

  2. Haal 1/3 van het deeg uit de kom en wikkel dit in plasticfolie. Doe ook het andere deel in plasticfolie en leg al het deeg een uur in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte), vet een bakvorm van 20 bij 20 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.

  4. Meng het amandelspijs met de sinaasappelrasp en het ei tot een gladde massa. Gaat het lastig, voeg dan een heel klein beetje water toe.

  5. Neem het grootste deel van het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de bakvorm te bekleden. Leg het deeg in de vorm, snijd de zijkanten nog niet bij.

  6. Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over het deeg en strijk de bovenkant glad. Snijd het deeg aan de zijkanten van de bakvorm bij.

  7. Neem het andere deel van het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een plak van iets meer dan 20 bij 20 centimeter. Leg het deeg over de amandelspijs en snijd de randjes bij.

  8. Bestrijk het deeg met eidooier en druk de halve amandelen voorzichtig in het deeg. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Kruiden, Melk, Ei, Amandelen, Amandelspijs, Sinaasappel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud