Tomatensoep, wie houdt er niet van! Deze geroosterde tomatensoep is gemaakt van tomaten die je roostert in de oven. De soep is vrij licht en smaakt naar de zomer, wat erg fijn is, zelfs als het buiten koud is. Je kunt er gerust een broodje bij eten voor een volwaardige maaltijd of je eet de soep lekker tussendoor. 

Geroosterde tomatensoep

Als je op zoek bent naar een zomerse soep, dan hoef je niet verder te kijken. Zelf hou ik erg van soep in de zomer, maar dan geen dikkere soepen als broccolisoep of pompoensoep. Liever een champignonsoep, courgettesoep met appel en prei of deze geroosterde tomatensoep. Als ik soep sta te koken in de zomer verklaart Koen mij voor gek. Tot de soep klaar is, het hele huis er naar ruikt en ik er lekker van zit te eten. Dan neemt hij ook vaak een kom soep en is de pan zo leeg. Het is ook niet het meest voor de hand liggend om te eten, maar wel lekker. Geroosterde tomatensoep heeft een heerlijke smaak doordat de tomaten met balsamicoazijn in de oven karamelliseert en roostert. Daarbij eet je zomaar een flinke hoeveelheid groenten, zonder dat je het doorhebt. Win-win dus. Helemaal als je de soep als lunch eet, dan heb je halverwege de dag al de hele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te pakken.

Bewaren

Het recept is voldoende voor vier grote kommen soep. Het kan dus zijn dat je wat van de geroosterde tomatensoep overhoudt. Geen probleem want je kunt het prima bewaren en een extra voordeel is dat je er twee (of meer) keer van kunt genieten. Laat de soep snel afkoelen en schenk in een goed afsluitbaar bakje. In de koelkast blijft het twee tot vier dagen goed. Wil je het langer bewaren, dan kun je het beter invriezen. Dat kan in een bakje, maar als je ruimte wilt besparen kan het ook in een zip-lock zakje. Als je het zakje voorzichtig neerlegt en de lucht er zachtjes uitdrukt, dan kun je het heel plat in de vriezer leggen. Het neemt nauwelijks ruimte in.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de tomaten door de helft, de rode uien in kwarten en één teen knoflook door de helft. Verdeel dit allemaal over een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met de balsamicoazijn. Zet de bakplaat een half uur in de oven.

  3. Snijd in de tussentijd de winterpeen in plakken, pers de tweede teen knoflook en snijd de lente-uien in ringen. Bewaar een deel van de lente-uien voor de garnering.

  4. Doe een beetje olijfolie in een pan en bak hier de knoflook, de blaadjes van de takjes tijm, de basilicum en de lente-uien even kort in aan Voeg de winterpeen, de tomatenpuree en het bouillonblokje toe en bak deze een paar minuten mee.

  5. Voeg vervolgens een liter water toe en breng het geheel aan de kook.

  6. Als de tomaten en uien in de oven geroosterd zijn, voeg je deze toe aan het kokende water.

  7. Haal de pan dan van het vuur en pureer het geheel tot er een relatief gladde soep ontstaat.

  8. Schep de soep in kommen en garneer met de lente-ui. Voeg eventueel een beetje kookroom toe.

    Eet smakelijk!

Keywords: Tomaten, Ui, Knoflook, Kruiden, Wortel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud