Print opties:

Geplette krieltjes uit de oven

Krokante geplette krieltjes uit de oven , gekruid met rozemarijn, zeezout en vadouvan.

Stiekem ben ik helemaal niet zo dol op aardappels. Zoete aardappel, krieltjes en aardappelschijfjes vind ik nog wel oké, maar met gekookte aardappels maak je mij niet zo blij. Ik eet het wel hoor, maar echt lekker vind ik ze niet. Wat ik wél heel lekker vind zijn geplette krieltjes uit de oven! Ze zijn lekker krokant en heel smaakvol door toevoeging van rozemarijn, zeezout en vadouvan. Heerlijk met een lekkere salade of als bijgerecht bij de barbecue bijvoorbeeld.

Geplette krieltjes uit de oven

De naam geplette krieltjes uit de oven zegt eigenlijk meteen wat het is. Kort gekookte krieltjes die je vervolgens op een bakplaat plet en in de oven goudbruin en krokant bakt. Het is wel even wat werk, maar zo de moeite waard! En heel leuk om te doen! Ik vind het zalig om de krieltjes te pletten met een vork. Je moet het wel met beleid doen, anders vliegt de aardappel je om de oren! Dat ze uit elkaar vallen maakt niet uit. Wist je trouwens dat de meeste krieltjes eigenlijk geen krieltjes zijn? Officieel zijn het hele kleine jonge aardappelen. De voorverpakte, geschilde krieltjes uit de supermarkt zijn blokjes gesneden aardappels. Ze zijn er niet minder lekker door en heerlijk in een ovenschotel met spinazie en geitenkaas. Voor geplette krieltjes uit de oven gebruik ik wel echte krieltjes, met schil en al.

Vadouvan

Om de geplette krieltjes uit de oven te kruiden gebruik ik rozemarijn, zeezout en vadouvan. Vadouvan is gebaseerd op een gefermenteerd specerijenmengsel uit de regio Puducherry in India. Doordat die regio een Franse kolonie was, heeft vadouvan ook Franse smaken meegekregen. Vadouvan is een specerijenmengsel met ui, mosterdzaad, kurkuma, knoflook, kardemom, fenegriek, komijn, venkel, kaneel, chili, dragon, kruidnagel en laurier. Een hele lijst dat met elkaar voor een heerlijke smaak zorgt. Het smaakt iets pittig, rokerig en toch ook een beetje zoet. Heerlijk om, behalve aan geplette krieltjes uit de oven, toe te voegen aan pompoensoep! Je kunt het gewoon als compleet mengsel in de winkel kopen. Echt een aanrader.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 45 45 mins Totale tijd: 45 minuten
Porties 3
Calorieën 596
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 500 gram Krieltjes (met schil)
  • 1 eetlepels Olijfolie
  • 1 takjes Rozemarijn
  • 1 theelepels Vadouvan
  • Zeezout
Aan de slag
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en was de krieltjes. Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn.

  2. Kook de krieltjes 10 minuten in licht gezouten water.

  3. Giet de krieltjes af en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk alle krieltjes voorzichtig met een vork plat. 

  4. Meng de eetlepel olijfolie met de fijngehakte rozemarijn, het zeezout en de vadouvan. Bestrijk de krieltjes met dit mengsel.

  5. Bak de geplette krieltjes in 25 minuten goudbruin en krokant.

    Eet smakelijk!

Keywords: Krieltjes, Kruiden

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !