Als je een beetje tussen de hoofdgerechten heb gekeken op deze site, dan zal je iets opgevallen zijn. Koen en ik zijn dol op pasta. Wekelijks staat er hier in huis een pastagerecht op het menu. Van spaghetti carbonara tot lasagne. Een tijdje terug vroeg ik mij af of het ook mogelijk zou zijn om pasta te bakken. Dat het in de frituur kan weet ik, maar in de oven had ik nog niet eerder geprobeerd. Dus ging ik naar de supermarkt, haalde de ingrediënten en ging aan de slag. Zo ontstond deze lekkere gebakken ravioli.

Gebakken ravioli

Ravioli ken je vast wel. Als je het nog nooit hebt gegeten, dan heb je het ongetwijfeld eens gezien. Het zijn de vierkante gevulde pastakussentjes. Wij eten ze graag, het liefst met een lekkere romige saus met champignons en spek. De vulling van ravioli kan heel divers zijn. Kant en klaar kun je het kopen met een vulling van bijvoorbeeld kaas, champignons, vlees of spinazie. Maak je zelf ravioli dan kun je het vullen met wat je maar wilt. Voor gebakken ravioli heb ik gekozen voor ravioli met een vulling van spinazie en ricotta. Ik gebruik de verse grote ravioli uit de supermarkt. Voor ik begin zorg ik dat de pasta op kamertemperatuur is voor ik ze ga paneren. Op die manier blijft de paneerlaag het best zitten. Nu heb je meteen de eerste tip al binnen. 😉

Paneren

De gebakken ravioli wordt krokant in de oven en het paneerlaagje zorgt daar mede voor. De kruiden en kaas worden ook door de paneerlaag gemengd dus er zit ook lekker veel smaak in. Normaal gesproken paneer ik vissticks en bitterballen dubbel. Eerst een laagje bloem, ei, paneermeel en dan nogmaals ei en paneermeel. Bij ravioli gaat dit iets anders. De ravioli is van zichzelf vrij glad als het uit de koeling komt. Daarom laat ik het eerst op kamertemperatuur komen, dan plakt de paneerlaag beter. Bloem gebruik ik voor gebakken ravioli niet, alleen ei en een paneermengsel. Voor de eiwitten en het paneermengsel gebruik ik ronde borden met een opstaande rand. Dat vind ik makkelijker dan een plat bord of een kommetje. De pastakussentjes worden één keer door zowel de eiwitten als paneermeel gehaald. Ik druk het laagje vaak nog even voorzichtig aan voor de ravioli op de bakplaat komt te liggen.

Bewaren

Heb je gebakken ravioli over? Het gebeurt hier niet vaak, maar het kan natuurlijk altijd. Ik bewaar de ravioli in een luchtdicht bakje op een droge plaats. Langer dan één dag zou ik het niet laten staan, dan wordt het wat taai. Wil je de ravioli opwarmen, dan verwarm je de oven voor op 180 graden en bak je de ravioli nog een minuut of 7. Zo worden ze weer heerlijk warm!

Gebakken ravioli

Kooktijd 34 34 mins Totale tijd 34 minuten
Gebakken ravioli met een krokant jasje van paneermeel, kaas en kruiden. Heerlijk als lunch of snack.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Neem twee grote borden met opstaande rand of twee kommen. Meng op één van de borden het paneermeel, de geraspte kaas en de kruiden, doe de eiwitten op het andere bord.

  3. Haal de ravioli stuk voor stuk eest door de eiwitten en vervolgens door het paneermeel-mengsel. Zorg dat beide kanten van de ravioli goed bedekt zijn en leg ze op de bakplaat. Herhaal tot alle ravioli een mooi laagje hebben.

  4. Bak de ravioli in ongeveer 18 minuten goudbruin en krokant. Keer ze na 9 minuten even om, dan worden ze het lekkerst.

    Eet smakelijk!

Keywords: Ravioli, Paneermeel, Kruiden, Kaas, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud