Gebakken gnocchi vind ik ontzettend lekker en het leent heel goed zich voor heel diverse recepten. Ik had nog een verpakking gnocchi in huis en zocht in de keuken de andere ingrediënten erbij. Het resulteerde in een heerlijk gerecht dat ik natuurlijk uitgeschreven en gefotografeerd heb. Zo kun jij er ook van genieten.

Gebakken gnocchi

Gnocchi, je spreekt het uit als als njokkie, is een Italiaanse pastasoort. Het zijn de kenmerkende kleine deegbolletjes van aardappel en tarwe. De benaming komt van het Italiaanse woord gnocco, dat klont betekent. Dat zijn het natuurlijk ook. Deze pastasoort is heel veelzijdig te gebruiken, je kunt het koken, bakken of in de oven bereiden. Zelf kies ik het meest voor de laatste twee opties. Ik bak het in de pan of ik gebruik gnocchi als onderdeel van een traybake of ovenschotel. Gebakken vind ik het echt het lekkerst, het wordt krokant van buiten en blijft zacht van binnen. Dit gerecht met gebakken gnocchi staat dan ook regelmatig op tafel.

Gnocchi bakken

Om gnocchi lekker krokant van buiten te krijgen, bak je het het best in een koekenpan met wat boter en olie. Net als krieltjes wordt de buitenkant dan lekker krokant. In dit recept heb ik er voor gekozen geen boter toe te voegen. Je bakt de spekblokjes eerst uit in de koekenpan. Daardoor houd je het vet van de spekjes over. Ik vond het zonde om er niets mee te doen. Daarom laat je de helft van het vet in de pan en voeg je alleen wat olie toe om de gnocchi krokant te bakken. Pluspunt is dat de smaak van de spekblokjes terugkomt in de gnocchi.

Saus

Dit recept voor gebakken gnocchi bevat niet echt een saus. Niet in de zin van een bolognesesaus of iets dergelijks. Dat maakt het gerecht denk ik ook zo lekker. Natuurlijk voeg je wel een en ander toe om het smakelijker te maken, maar echt een saus kun je het volgens mij niet noemen. Je mengt wat slagroom met een eidooier en geraspte kaas, dat voeg je toe aan de gnocchi en roer je goed door. Het wordt allemaal wat minder droog. Goed roeren is trouwens essentieel, anders kan de eidooier stollen en dat wil je niet. Denk aan klontjes enzo… Geen lekker idee.

Bewaren

Als je nog wat gebakken gnocchi overhoudt, dan kun je dat prima bewaren. Laat het goed afkoelen en bewaar het luchtdicht in de koelkast, dan kun je het twee dagen bewaren. Over het al dan niet opnieuw opwarmen van spinazie verschillen de meningen. Doe je dat liever niet? Zorg dat dat je nog iets spinazie overhebt en roerbak dit tot het geslonken is. Voeg dan de gebakken gnocchi nog even toe tot het warm is. Geen probleem!

Andere recepten met gnocchi

Ben je zo gek op gnocchi dat je ook graag andere recepten wilt lezen? Geen zorgen, ik heb een heerlijke tip voor je! Wat denk je van deze zalige vegetarische ovenschotel met gnocchi. Hartstikke makkelijk, goed voor te bereiden en in 35 minuten op tafel! Ideaal voor door de week, je bereidt het voor en na je werk zet je het alleen nog even in de oven.

Gebakken gnocchi met spinazie en spek

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Gebakken gnocchi met spinazie en spek
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Neem een koekenpan en bak hierin de spekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Voeg geen boter of olie toe, de spekjes geven zelf voldoende vet af om ze te kunnen bakken. Voeg na 5 minuten de helft van de rozemarijn toe en bak mee.

  2. Als de spekjes goudbruin gebakken zijn, schep je ze uit de pan. Schep ook de helft van het vet uit de pan en voeg een scheut olijfolie toe. Bak in het vet en de olijfolie de gesnipperde ui met de andere helft van de rozemarijn en de gnocchi, op middelhoog vuur, krokant. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

  3. Voeg na 10 minuten de spinazie toe en bak deze de laatste 5 minuten mee totdat het geslonken is.

  4. Meng intussen de slagroom met de eidooier en geraspte kaas. Schenk dit bij de gnocchi, zet het vuur laag en roer goed door zodat het ei niet kan stollen. Als het mengsel goed door het gerecht gemengd is haal je de pan van het vuur. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

    Eet smakelijk!

Keywords: Gnocchi, Spinazie, Spek, Ui, Kruiden, Room, Ei, Kaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud