De herfst is hét seizoen van stoofperen. Lange tijd vond ik die niet zo heel erg lekker, maar sinds ik ze zelf maak smaken ze beter dan ooit! Toen ik kleine gebaksbodems van Jos Poell in de gekregen Foodybox vond, kon ik het ook niet laten er gebakjes met stoofperen van te maken. De gebakjes stonden al een tijdje op mijn to-do list, de al maar langer wordende lijst met drankjes, hapjes en gerechten die ik ooit nog eens wil maken. De gebakjes met stoofperen kunnen daar nu vanaf gestreept worden. Ze gaan door naar de ‘dit moet ik vaker maken’-lijst. In tien minuutjes staan ze op tafel, mits je al stoofperen hebt gemaakt.

Gebakjes met stoofperen

Vroeger hield ik nooit zo van stoofperen. Ik vond ze zacht en omdat ze vaak ook nog uit elkaar vielen stond de textuur mij enorm tegen. Tot ik ze een paar jaar geleden zelf maakte. Wat een verschil kan dat zijn! Heerlijk gekookte peertjes met een goede dosis kruiden erbij. Zalig! Sindsdien maak ik ze regelmatig als het het seizoen ervoor is. Gerechten met stoofperen stonden dan ook al een tijd op mijn lijstje. Alle reden dus om eens gebakjes met stoofperen te maken!

Gebaksbodems

Zoals je net al kon lezen heb ik onlangs weer een Foodybox toegestuurd gekregen. Dit is een box met nieuwe producten die ik mag uitproberen. Alle producten die mij aanspreken en waar je leuke en lekkere gerechten mee kunt maken, zie je in een recept terugkomen. Ik krijg er niet voor betaald overigens. In deze box zat een doos met roomboter gebaksbodems van Jos Poell. In de verpakking vind je zes kleine brosse bodempjes die ik ideaal vind om makkelijk en snel kleine gebakjes met stoofperen mee te maken. Vers uit de oven is natuurlijk het lekkerst, maar kant-en-klaar is soms ook wel fijn. De bodems zijn bros en heel smaakvol. Ik zou ze je zeker aanraden!

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen wat mij betreft echt bij de herfst en winter! Ze zijn zo lekker en ik ben dan ook blij dat ik ze weer kan maken. Je kunt natuurlijk variëren met de smaken en kruiden. Ik maak ze zelf vaak met suiker, kaneel, steranijs en kruidnagel en ik wissel af met wijn of bessensap. Net wat ik in huis heb of lekker vind op dat moment. Mocht je zelf stoofpeertjes maken nou veel werk vinden, dan kun je ook kant en klare stoofperen in de winkel kopen. Dat kan ook prima op de gebakjes met stoofperen. Of je kunt iemand anders vragen om ze voor je te maken. 😉 Mijn recept voor stoofpeertjes vind je hier!

Kaneelroom

Zoals je in andere recepten misschien al ontdekt heb, gebruik ik graag mascarpone om een room mee te maken. Dat werkt makkelijk, snel en is ook nog eens hartstikke lekker. Om de room iets minder stevig te maken meng ik het met slagroom. Het wordt dan lekker smeuïg en makkelijk met een spuitzak aan te brengen. Dat vind ik er altijd mooier uitzien dan met een lepel. De room maak ik af met kaneel. Hiervoor gebruik ik gemalen kaneel. Je kunt er ook voor kiezen om de slagroom in een steelpannetje te doen en aan de kook te brengen met een kaneelstokje erin. Het duurt even, je moet het tenslotte ook af laten koelen, maar het werkt ook perfect.

Bewaren

Ik zou je niet aanraden om de gebakjes met stoofperen te bewaren. Niet als je ze helemaal klaargemaakt hebt. Het vocht van de crème en stoofperen trekt in de bodem, waardoor deze zacht wordt. De smaken blijven prima overigens. Wat je wel zou kunnen doen is alles alvast voorbereiden. Maak de crème vast en snijd de stoofperen vast in blokjes. Bewaar ze apart van elkaar in bakjes in de koelkast. Dan hoef je de gebakjes alleen nog op te maken en dat is echt zo gedaan.

Gebakjes met stoofperen

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
Gebakjes met stoofperen en een crème van mascarpone, slagroom en kaneel
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Mix de mascarpone met slagroom, kaneel en suiker goed tot elkaar tot een stevige crème.

  2. Snijd de stoofperen in kleine blokjes.

  3. Neem de gebaksbodems uit de verpakking en spuit hier wat van de crème op, verdeel er wat stoofperen overheen en maak af met een toefje crème. 

    Geniet er van!

Keywords: Kaneel, Slagroom, Gebaksbodems, Suiker, Stoofperen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud