Misschien wil je het nog niet helemaal weten, maar Kerst is al bijna om de hoek. Dus wordt het hoog tijd om het kerstmenu samen te stellen. Als ik een suggestie mag doen, dan zou ik als voorgerecht gaan voor een zelfgemaakte garnalencocktail. Het is een super makkelijk en snel voorgerecht voor kerst dat je heel gemakkelijk kunt voorbereiden. Daarnaast is het zo dat als je eenmaal zelf een garnalencocktail gemaakt hebt, je totaal verslingerd zult zijn.

Garnalencocktail

Als er een voorgerecht is dat in Nederland veel gegeten wordt, dan is dat een garnalencocktail. Een garnalencocktail is een gerecht waarin de garnalen en de saus gemengd zijn en dat vaak in een glaasje wordt opgediend. Vaak met wat ijsbergsla of citroen. Wist je dat bijvoorbeeld in Frankrijk de garnalen aan de rand van een kommetje of glas gehangen worden? Vermoedelijk is deze versie geïnspireerd op de versie van een Britse kok die tijdens een televisieprogramma in de jaren ’60 een garnalencocktail bereidde. Dit was ook de manier waarop de garnalencocktail in het Verenigd Koninkrijk bekendheid kreeg. Van oorsprong stamt de cocktail vermoedelijk uit de Verenigde Staten.

Cocktailsaus zelf maken

Mocht je er tegenop zien om de cocktailsaus zelf te maken. Dan wil ik je meegeven dat dat écht nergens voor nodig is. Sterker nog, als je de saus zelf gemaakt hebt, wil je nooit meer een kant en klare cocktailsaus. Het is hartstikke makkelijk! Wat je nodig hebt is: mayonaise tomatenketchup, whisky, cayennepeper, gerookt paprikapoeder, zout en peper. De exacte verhoudingen lees je hieronder in het recept. Als je de juiste verhoudingen hebt, is het een kwestie van alles door elkaar mengen en klaar ben je. Je hoeft dan alleen nog mooie glazen uit te zoeken om je garnalencocktail in te serveren en de cocktail samenstellen. Let op: laat de whisky achterwege als er zwangere vrouwen of kinderen mee eten. Maak dan de saus zonder whisky of maak twee versies, één met en één zonder. Of lees het stukje hieronder voor een hele fijne extra tip!

Variatie voor zwangere vrouwen

Op het moment dat ik dit schrijf, is het zo dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om garnalen te eten. Dat is nu nog niet zo heel lang het geval en wellicht niet bij iedereen bekend. Daarom zou ik je aanraden voor zwangere vrouwen niet alleen de whisky weg te laten, maar een complete variatie op de garnalencocktail te maken. Denk bijvoorbeeld aan gerookte kip in plaats van garnalen. Kip is een product dat door en door verhit en dus gaar moet zijn om bacterievorming en ziekte te voorkomen. Daarom kun je gerookte kipfilet prima als alternatief gebruiken. Om te controleren wat een zwangere vrouw wel of niet mag eten, kun je de app ZwangerHap van het voedingscentrum gebruiken. Ik heb hier zelf heel veel aan gehad, je kunt heel makkelijk even snel checken of iets kan. Dit is niet gesponsord hoor, gewoon een tip van mij naar jou! Wil je liever helemaal op safe spelen? Dan kun je altijd nog kiezen voor een vega variant op kip of vis. Er zijn tegenwoordig veel vegetarische opties te vinden, er zit vast iets voor je bij!

Voorbereiden

Wil je de garnalencocktail voorbereiden, dan kan dat. Maak de saus vast van tevoren, de smaken trekken dan iets meer in. Ook deze kun je in een luchtdicht goed afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Op het moment dat je je kerstdiner begint, stel je de garnalencocktail samen en ben je in no time klaar om gezellig van je kerstdiner te gaan genieten. Wil je een ander voorgerecht? Denk dan eens aan pastinaaksoep, mosterdsoep of een lekkere zelfgemaakte champignonsoep.

Garnalencocktail

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
Een garnalencocktail met zelfgemaakte whisky-cocktailsaus
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Meng voor de saus mayonaise, ketchup, whisky, cayennepeper en paprikapoeder goed door elkaar tot een egale saus. Breng verder op smaak met zout en peper.

  2. Neem vier mooie glazen en leg hierin een bodempje ijsbergsla. Verdeel de garnalen over de glazen en schenk de saus er overheen. 

  3. Garneer met een beetje paprikapoeder en cayennepeper.

    Eet smakelijk!

Keywords: Sla, Garnalen, Mayonaise, Ketchup, Kruiden, Whisky

Share it on your social network

Ga naar de inhoud