Lemon curd ken je vast wel! Maar wist je dat je ook van ander fruit curd kunt maken dan van citroenen en limoenen? Mango curd of frambozen curd bijvoorbeeld! Als je niet zo van zuur houdt, is frambozen curd een goed alternatief. Door de frambozen is de curd wat zoeter dan lemon curd, maar minstens even lekker.

Frambozen curd

Ik ben dol op frambozen en maakte er al meerdere recepten mee. Bijvoorbeeld een appel-frambozen cake, rabarbercompote en een ontbijttaart met bosvruchten. Frambozen eet ik ook graag in yoghurt of over ijs en ze zaten zelfs in onze bruidstaart. Nu heb ik er een frambozen curd mee gemaakt. Frambozen curd is een lekker zoete saus die je prima kunt gebruiken als vulling voor taart, cake en cupcakes of lekker bij een ontbijt of dessert kunt eten. Hoe dik de saus wordt bepaal je zelf. Hoe langer je kookt, hoe dikker het wordt. Ik heb deze curd iets minder dik gemaakt dan ik met lemon curd zou doen.

Tips

Om frambozen curd te maken heb ik een paar tips voor je. Gebruik een steelpan met een dikke bodem. De warmte wordt door de dikke bodem beter verdeeld en de pa wordt niet te snel warm. Zet het vuur ook niet te hoog. Hoe warmer de curd wordt, hoe groter de kans dat je een roerei overhoudt. Nou is een roerei lekker hoor, maar niet als je frambozen curd maakt. Om een roerei te voorkomen is het ook belangrijk dat je goed blijft roeren. Voeg het mengsel van frambozen, suiker en boter in kleine beetjes aan de eieren toe en roer, roer, roer. Vraag eventueel iemand om te helpen, dat maakt het nog makkelijker.

Bewaren

Hier in huis is een pot altijd zo leeg, maar frambozen curd kan zeker bewaard worden. Als je een schone pot gebruikt en deze goed afsluit kun je de curd twee tot drie weken in de koelkast bewaren. Gebruik je een goed afsluitbare, gesteriliseerde pot dan is het zeker twee maanden houdbaar op een koele donkere plek buiten de koelkast. Kook het potje dan even goed uit in een pan kokend water. Ongeveer twintig minuten is voldoende om het potje volledig te desinfecteren. Spoel het deksel goed af met kokend water en laat alles goed aan de lucht drogen.

Frambozen curd

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
Een pot vol heerlijk frisse roze frambozen curd.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1.  Prak de frambozen en druk ze met een lepel door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen.

  2. Neem een steelpan met een dikke bodem en doe hier de boter in met de suiker, de geprakte frambozen en het citroensap. Zet de pan op laag vuur en laat de boter smelten terwijl je roert. Haal de pan van het vuur als de boter gesmolten is en de suiker volledig is opgenomen in het mengsel.

  3. Kluts in een grote kom de vier eieren. Voeg hier beetje bij beetje het botermengsel aan toe. Blijf goed roeren en giet niet te snel, je wilt niet dat het ei stolt. Als bijna het hele mengsel is toegevoegd giet je de inhoud van de kom terug in de pan.

  4. Zet de pan opnieuw op laag vuur en roer net zo lang tot de frambozen curd de gewenste dikte heeft.

  5. Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen voor je het in een pot schenkt.

    Geniet er van!

Keywords: Frambozen, Suiker, Ei, Boter

Share it on your social network

Ga naar de inhoud