Als afwisseling op pitabroodjes, tortillas en naan vind ik flatbread heel erg lekker. Het is ook makkelijk om zelf luchtig platbrood te maken. Flatbread wordt normaliter gemaakt van bloem, zout en water. Je kunt er eindeloos mee variëren. Ik maak ze het liefst met toevoeging van knoflook, olijfolie en gist. Zo maak je de lekkerste fluffy flatbreads!

Flatbread

Het maken van platbrood gebeurt al eeuwen lang. Het lijkt zelfs de oudste manier te zijn om brood te bakken. Oorspronkelijk wordt geen gist gebruikt, enkel bloem, water en zout. Dat is allemaal heel makkelijk verkrijgbaar, maar echt luchtig wordt flatbread dan niet, terwijl ik dat juist zo lekker vind. Ik maak regelmatig platbrood omdat het makkelijk, lekker en veelzijdig is. Zo kun je er flatbread met falafel en mangosalsa van maken, met homemade falafel of lekker met hummus

Versgebakken brood

Er gaat ook niets boven de geur van versgebakken brood die je ruikt als je flatbread maakt. Die geur brengt mij terug naar mijn kindertijd, toen mijn vader nog brood- en banketbakker was. Als hij thuiskwam had hij altijd de geur van versgebakken brood om zich heen hangen. Ook gingen mijn broertje en ik wel eens met mijn moeder mee om mijn vader van zijn werk op te halen. Dan mochten we vaak ook even binnen in de bakkerij kijken waar het ook zo lekker rook. Sowieso stroomt er bakkersbloed door mijn aderen. Niet alleen mijn vader heeft in een bakkerij gewerkt, ook mijn opa en overgrootvader van mijn moeders kant waren bakkers. Dan kan het dus niet anders dan dat ook ik graag bak. Hoewel… mijn moeder en broer hebben er toch minder mee. Baksels opeten daarentegen vinden we allemaal geen enkel probleem! Ik laat mijn baksels ook vaak even door mijn ouders keuren, als zij het lekker vinden dan smaakt het ook echt goed. Fijn om te weten… dit flatbread is goedgekeurd. 😉

Bewaren

Zelfgemaakt flatbread kun je ook in het voren maken. Je kunt ze in een goed afgesloten zak of bakje in de vriezer bewaren. De platbroden blijven dan een maand of twee houdbaar. Laat ze dan ontdooien en verwarm ze in aluminiumfolie verpakt 10 minuten op 180 graden. In de koelkast blijft flatbread, mits goed afgesloten, ongeveer 3 dagen houdbaar.

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Pers de knoflook en meng dit met alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg olijfolie en warm water toe. Kneed tot een soepel deeg, dat kan even duren. Blijft het deeg plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan wat extra olijfolie of warm water toe.

  2. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic folie en laat het 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

  3. Verdeel het deeg in acht stukken en maak er bolletjes van. Rol de deegbolletjes zo dun mogelijk uit op een met zonnebloemolie bestreken werkblad.

  4. Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de flatbreads aan beide kanten 3 tot 5 minuten tot ze goudbruin zijn.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Knoflook, Olijfolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud