Een flat white koffie vind ik op zijn tijd heerlijk. Zoals je wellicht weet als je mij op Instagram volgt of in andere recepten hebt gelezen, drink ik vrij weinig koffie. Het enige dat ik drink is iets dat je kinderkoffie kunt noemen. Een piepklein beetje koffie met veel melk en soms een beetje suiker. Op dit moment maak ik zo nu en dan een flat white koffie, dat past precies in mijn straatje. Je kent het vast uit koffiebarretjes, maar je kunt het in je eigen keuken maken. Een flat white koffie maken is hartstikke makkelijk!

Werken in de horeca

Ik vind het hartstikke leuk om bijzondere koffies te maken. Op mijn 18e heb ik een tijdje in een lunchroom gewerkt. Ik zal geen details geven, maar er was daar een hoop mis. Toen ik een andere bijbaan aangeboden kreeg was ik dan ook snel weer weg. Wat ik er wel heel leuk vond is dat ik er veel heb geleerd over het maken van allerlei verschillende koffiesoorten. Ik werkte achter de bar en was daar verantwoordelijk voor alle drankjes, desserts en in de zomer het softijs. Een flat white koffie stond daar niet op de kaart, maar bijvoorbeeld wel Irish koffie, café latte en andere bijzondere koffies. Ik vond het leuk om de gasten daar blij mee te maken.

Flat white koffie wat is dat?

Wat is een flat white koffie? De basis is espresso, daarbovenop komt een hele mooie, zachte melklaag. Deze koffiesoort wordt vooral veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland. Het lijkt alsof deze koffie pas net opgekomen en populair geworden is, maar het bestaat al zo’n 40 jaar! De Italianen hebben in de 18e eeuw hun koffietradities meegenomen naar de andere kant van de wereld. De manier van espresso maken is in Australië en Nieuw-Zeeland door de loop der tijd veranderd en een stuk minder Italiaans geworden. Rond 1980 werd de flat white voor het eerst gemaakt. Het heeft even geduurd, maar begin van deze eeuw is het ook overgewaaid naar Europa.

Verschil flat white en latte

Op het eerste gezicht lijkt een flat white op een latte en dat klopt. Toch is er wel degelijk een verschil. Maar wat is dat verschil dan? Ik ben er ingedoken en kwam tot de volgende conclusie. Een latte, ook wel café latte genoemd, is de grotere zus van de cappuccino. De verhouding is één deel espresso en twee delen gestoomde melk. Daar bovenop komt een laagje melkschuim. Flat white koffie is heeft een net iets andere verhouding, één deel espresso en twee delen gestoomde melk. Zonder schuimlaagje. Kort gezegd is een flat white een latte met minder melk en schuim.

Andere koffierecepten

Ben je op zoek naar andere koffie recepten? Dan is een pumpkin spice latte. of een ijskoffie misschien wel iets voor jou! Liever iets meer pit? Dan wil je misschien wel een Italian coffee maken! Als je dan toch bezig bent, kijk dan ook eens naar chocolade fudge met koffiekoffie-chocolade wafels of de verrassend lekkere bacon-uienjam. Allemaal heerlijke recepten met koffie als ingrediënt! Koffie leent zich hartstikke goed als in zowel zoete als hartige recepten. Laat je vooral verrassen!

Flat white koffie

Kooktijd 5 minuten Totale tijd 5 minuten
Flat white koffie, gemaakt van espresso en gestoomde melk.
Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Zet een espresso.

  2. Schuim 100-150 ml melk op. Zorg dat je twee keer zoveel melk hebt als dat je espresso hebt.

  3. Voeg de melk aan de espresso toe, maar stop voordat het stevige schuim in je glas terecht komt. Serveer met iets lekkers!

    Geniet er van!

Keywords: Espresso, Melk

Share it on your social network

Ga naar de inhoud