Print opties:

Flammkuchen met pulled chicken

Een grote rechthoekige flammkuchen met zelfgemaakte pulled chicken en gehalveerde cherrytomaten.

Ik vind het heel lekker om af en toe een flammkuchen te maken. Meestal maak ik deze gewoon met spekjes, crème fraîche en uien, maar ik had dit keer zin in iets anders. De inhoud van mijn koelkast bracht mij op het idee om een flammkuchen met pulled chicken te maken. Het is een gouden combi!

Flammkuchen met pulled chicken

Flammkuchen is een gerecht uit de Elzas, een regio in Frankrijk. Daar heet het geen flammkuchen maar tarte flambée. Het deeg is in die tijd gebruikt om de hitte van de houtoven te testen, bij gebrek aan thermometers. Daar komt ook de naam vandaan. De naam is afhankelijk van het gebied waar je verblijft. Het kan flammkuchen, flammekueche of tarte flambée heten, maar het is allemaal hetzelfde. De dunne, krokante bodem doet denken aan pizza, maar de smaak is toch net anders. De flammkuchen werd oorspronkelijk gemaakt met creme fraiche, ui en spek. Inmiddels worden allerlei toppings gebruikt, zoals deze flammkuchen met pulled chicken bewijst.

Zelf maken

Het deeg kun je natuurlijk zelf maken, maar hoe makkelijk is het dat je tegenwoordig rollen kant en klaar flammkuchendeeg kunt kopen in de supermarkt. Dat maakt het zo eenvoudig dat zelf maken echt niet noodzakelijk is, al is het wel erg lekker. De pulled chicken maak je wél heel eenvoudig zelf. Het is een kwestie van kipfilets koken, uit elkaar plukken met twee vorken en op smaak brengen. Als je nog een restje pulled chicken overhoudt (wat bij ons niet het geval was) kun je dit de volgende dag makkelijk nog als lunch eten. Bijvoorbeeld als broodje pulled chicken. Zoooo lekker, de pulled chicken wordt er nog smaakvoller van! Het best is het dus om die een dag van te voren te maken en de flammkuchen met pulled chicken de dag erna.

Bewaren

Een flammkuchen met pulled chicken is het allerlekkerst als je het meteen eet, maar bewaren of vooraf maken is ook geen probleem. Bak de flammkuchen af en bewaar het afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden en warm de flammkuchen in ongeveer 15 minuten op. Ook lekker is het overigens om het flammkuchendeeg in kleinere stukken te snijden en de flammkuchen met pulled chicken op de barbecue te bakken.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 60 60 mins Totale tijd: 1 uur
Porties 4
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 2 kipfilets
  • 100 milliliters ketjap
  • 60 milliliters ketchup
  • 1 tenen knoflook
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 1 liters water
  • 150 gram crème fraîche
  • rol flammkuchendeeg
  • 6 cherrytomaten
  • kruiden naar keuze
Aan de slag
  1. Los het bouillonblokje op in één liter kokend water en kook de kipfilets 20 minuten.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  3. Pers de knoflook en meng met de ketjap en ketchup. Als de kip gekookt is trek je deze met twee vorken uit elkaar tot je kleine stukjes hebt. Meng de stukjes met het ketjap/ketchup mengsel.

  4. Rol het flammkuchendeeg uit over de bakplaat, prik met een vork gaatjes in het deeg en verdeel de crème fraîche er over heen. Bestrooi met de door jou gekozen kruiden.

  5. Leg de pulled chicken op het deeg en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is. Bestrooi eventueel nogmaals met de kruiden.

  6. Snijd de cherrytomaten doormidden en verdeel ook deze over je flammkuchen.

  7. Bak de flammkuchen 25 minuten in de oven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kip, Knoflook, Bouillon, Tomaten, Creme fraiche

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !