Als er iets is dat ik heel leuk en lekker vind om te maken, dan zijn het soesjes. Het is veel makkelijker dan je denkt en lekkerder dan kant-en-klare soesjes uit de winkel. Je proeft het er echt aan af dat ze zelfgemaakt zijn! Ik maak ze graag voor een high tea, een verjaardag, voor Kerst of oudjaarsavond. Ook voor Koningsdag kun je heerlijke soezen maken, denk dan aan deze soezen met sinaasappelroom! Hieronder leg ik je wat tips en trucs uit zodat je, met dit soesjes recept, zelf ook de allerlekkerste soezen kunt maken.

Feestelijk soesjes

Om soezenbeslag te maken is het nodig om het deeg te koken. Het koken doe je om de bloem te garen en het zorgt er voor dat de soezen in de oven mooi hol worden vanbinnen. Een soezendeeg kan de eerste keer mislukken, maar er zijn wat dingen die het makkelijker voor je kunnen maken. Let er bij het koken van je deeg op dat het pas klaar is als het begint te sissen en een beetje aan de bodem van je pan blijft kleven. Laat het daarna even kort afkoelen voor je de eieren toevoegt, anders krijg je roerei.

Eieren

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei daarvoor helemaal is opgenomen. Zo kun je goed zien wat de toevoeging van eieren met het deeg doet. Het soezendeeg is goed als je een vinger door het deeg haalt, deze een spoor achterlaat dat spoor langzaam wegtrekt. Te slap beslag zorgt ervoor dat het op de bakplaat al helemaal uitloopt. Dat zou zonde zijn! Als je beslag klaar is, spuit je de soezen het makkelijkst met een spuitzak op een bakplaat. Druk met een natte vinger de puntjes van het beslag weg. Dat voorkomt dat ze verbranden en de soezen aan de bovenkant mooi glad worden. De laatste tip is misschien wel het belangrijkst. Maak de oven tijdens het bakken niet open! Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat de soezen inzakken omdat ze nog niet gaar zijn. De soezen zijn gaar als ze echt mooi goudbruin zijn, als je dan de oven opent zullen ze niet inzakken. Als je deze tips in je achterhoofd houdt kan het bijna niet meer misgaan!

Soesjes vullen

Deze feestelijke soesjes zijn gevuld met Zwitserse room. Zwitserse room is heel makkelijk om zelf te maken en geeft de feestelijke soesjes net iets extra’s. Je maakt het door een recept banketbakkersroom te maken en 250 ml slagroom stijf te kloppen. Vervolgens spatel voorzichtig je de slagroom door de banketbakkersroom tot de room egaal is. Spatel niet te lang want dan wordt de Zwitserse room te dun en loopt het uit je soesjes. Wil je het jezelf makkelijker maken? Dan kun je altijd een zakje mix voor banketbakkersroom kopen. Voeg hier 350 ml melk en 250 ml slagroom aan toe. Mix dit twee minuten op de hoogste stand en klaar ben je!

Bewaren

Als de soesjes met Zwitserse room gevuld en in de chocolade gedipt zijn, kun je ze in de koelkast bewaren. Leg ze in een bakje dat je goed kan afsluiten, dan blijven ze twee dagen goed. De soezen zonder vulling kun je heel goed invriezen. Laat ze goed afkoelen en verpak ze luchtdicht in een bakje of zakje. In de vriezer blijven de lege soezen zeker drie maanden houdbaar.

Feestelijke soesjes

Kooktijd 90 mins Totale tijd 1 uur 30 minuten
Feestelijke soesjes, gevuld met Zwitserse room van banketbakkersroom en slagroom en gedipt in witte chocolade. Heerlijk als traktatie of nagerecht!
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 40 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.

  2. Begin met het maken van de soezen. Doe de melk, het water, de boter en het zout in en pannetje en breng het geheel aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is.

  3. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer het geheel goed door tot alle bloem is opgenomen en zet de pan dan terug op matig vuur.

  4. Blijf 3 minuten goed roeren. Het geheel gaat een bal vormen en wat aanbakken aan de bodem van de pan. Dit is een teken dat je bloem goed gaart!

  5. Doe het deeg in een kom, roer los en laat een paar minuten afkoelen.

  6. Roer één voor één de eieren door het deeg. Voeg het volgende ei pas toe als het ei daarvoor goed is opgenomen. Het kan zijn dat je aan drie eieren al genoeg hebt, het vierde ei kan je deeg te dun maken. Het deeg moet uiteindelijk glad zijn en niet uitlopen als je het op een bakplaat spuit.

  7. Vorm de soezen op een met bakpapier bekleedde bakplaat door gebruik te maken van een spuitzak met een gladde spuitmond. Je kunt eventueel ook twee theelepels gebruiken maar dat geeft een iets minder strak resultaat.

  8. Druk de puntjes van je soezen weg met een natgemaakte vinger.

  9. Bak de soezen 20 - 25 minuten af tot ze goudbruin zijn. Let op! Open de deur van je oven tussentijds niet, je soezen zullen instorten! Als je soezen goudbruin zijn open je de deur van de oven en zet je deze op een kier. Laat de soezen tien minuten afkoelen in de oven voor je de bakplaat er uit haalt.

  10. Als de soezen afgekoeld zijn maak je de room. Je maakt het door een recept banketbakkersroom te maken en 250 ml slagroom stijf te kloppen. Vervolgens spatel voorzichtig je de slagroom door de banketbakkersroom tot de room egaal is. Spatel niet te lang want dan wordt de Zwitserse room te dun en loopt het uit je soesjes.

  11. Prik onder in de soezen een gaatje met een mes. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de slagroom en vul hiermee de soezen vanaf de onderkant. Let op dat je ze niet te ver vult, dan zullen de soezen scheuren.

  12. Smelt de witte chocolade au bain marie in een kom boven een pan kokend water. Als de chocolade gesmolten is, dip je de soesjes er voorzichtig in. Kijk uit dat je je vingers niet brandt! 

  13. Houd je nog wat witte chocolade over, dan kun je dit kleuren met bijvoorbeeld gouden kleurstof en dit met een lepeltje over de witte chocolade druppelen. Laat de chocolade opstijven voor je de soesjes serveert.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Melk, Water, Boter, Eieren, Chocolade, Banketbakkersroom, Slagroom

Share it on your social network

Ga naar de inhoud