Falafel is een van oorsprong een Arabisch gerecht. Het zijn gebakken of gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten. Super lekker in een salade, met hummus of met flatbread!

Falafel

Falafel kun je heel makkelijk in de winkel vinden, dus waarom zou je het zelf maken? Zelfgemaakte falafel is veel lekkerder dan kant en klare en je kunt de balletjes kruiden zoals jij dat wilt! Daarbij kost het helemaal niet zoveel tijd. Je maalt de kikkererwten met de bloem en kruiden, draait er balletjes van en bakt ze in een koekenpan. That’s it. Maak er wat hummus bij als dip of maak er flatbread met falafel en mangosalsa van. Gegarandeerd genieten.

Oorsprong

Het is lastig om een land aan te wijzen waar falafel oorspronkelijk vandaan komt. Vaak wordt gezegd en gedacht dat het Libanees is, maar dat lijkt toch anders te liggen. Al in de oudheid zouden de balletjes van kikkererwten in Egypte gemaakt worden als vervanger voor vlees. Dat het uit het Midden Oosten komt staat in ieder geval vast. Hier in Nederland wordt falafel ook als vleesvervanger gebruikt. In shoarmazaken bijvoorbeeld, kun je een pita falafel kopen als je een vegetarisch gerecht wilt. Sterker nog, het past ook heel goed in een vegan lifestyle, er komt geen dierlijk product aan te pas.

Bewaren

Zelfgemaakte falafel is heel makkelijk te maken en dat is fijn omdat je zo een lekker voorraadje kunt maken. Als je de balletjes gemaakt hebt en in een luchtdicht bakje of zakje verpakt, kun je het in de vriezer tot zeker drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het vers of gebakken twee dagen goed. Als je de falafel uit de vriezer haalt, laat je het op het kamertemperatuur of in de koelkast ontdooien, waarna je het eenvoudig in een koekenpan bakt. Uit onderstaand recept maak je ongeveer twintig balletjes.

Falafel

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Falafel; platte kikkererwtenballetjes, gebakken en met een frisse knoflooksaus
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 20 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog.

  2. Doe de kikkererwten in de keukenmachine, met de bloem en kruiden. Pers de tenen knoflook en voeg ook deze toe. Maal de kikkererwten fijn, maar zorg ervoor dat er geen puree ontstaat.

  3. Maak met vochtige handen balletjes, ter grootte van een bitterbal, en druk deze een beetje plat.

  4. Plaats een koekenpan op het vuur en verhit hierin een beetje zonnebloem- of olijfolie en bak de falafel rondom in 12-15 minuten gaar op laag tot middelhoog vuur. Als je ze omdraait doe dat voorzichtig zodat ze niet uit elkaar vallen!

    Eet smakelijk!

Keywords: Kikkererwten, Kruiden, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud