Een hele lekkere makkelijke karamelpasta maak je met gecondenseerde melk. Het lijkt wel magie! Een blikje gecondenseerde melk dat je omtovert in heerlijke dulce de leche. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe makkelijk je zo’n heerlijke karamelsaus maakt. Eerlijk is eerlijk, het kost wat tijd maar de smaak is absoluut fantastisch. Daarbij kun je een blikje dulce de leche ook heel makkelijk bewaren. Hieronder lees je er alles over.
Wat is dulce de leche?
Zoals ik eigenlijk hierboven al beetje verklapt heb: dulce de leche is een karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Letterlijk betekent het zoet van melk. Van oorsprong komt het uit Latijns Amerika, specifiek uit Argentinië. Het wordt gebruikt als broodbeleg, maar ook verwerkt in zoete gerechten als taart, ijs en alfajores (de favoriete koekjes van onze koningin Maxima). Ook als nagerecht wordt dulce de leche veel gebruikt, puur of met koekjes.
Waar koop je dulce de leche?
Je kunt het niet kant en klaar in de winkel kopen, maar het is dan ook helemaal niet ingewikkeld om te maken. Gecondenseerde melk is volle melk met suiker, het wordt in vrijwel iedere supermarkt verkocht. Het zit in blikjes, je vindt het vaak bij de houdbare melk of bij de Aziatische producten. Die blikjes kun je koken en daaruit ontstaat dulce de leche. De gesuikerde melk geeft een specifieke reactie waardoor heerlijke karamel overhoudt. Het is geen karamelliseren van de suiker, daarvoor is de temperatuur van het water niet hoog genoeg. Vegan dulce de leche kun je ook maken, gebruik dan gecondenseerde kokosmelk.
Koken
Dulce de leche maken is een tijdrovend klusje, maar helemaal de moeite waard. De blikjes moeten minimaal 2,5 tot 3 uur koken. Daarom is het aan te raden om meerdere blikjes tegelijkertijd in een pan te zetten. Dat maakt voor de houdbaarheid niets uit, want je kunt het nog lang bewaren. Het scheelt je alleen een hoop gas of stroom om meerdere blikjes in één keer klaar te maken. Daarbij, volgens mij kun je nooit genoeg dulce de leche in huis hebben. Houd er met het koken rekening mee dat de blikjes onder water blijven staan. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico dat de blikjes klappen. Dat zou hartstikke zonde zijn en levert je een hoop schoonmaakwerk op.
Wat maak je met dulce de leche?
Op deze website staan al verschillende recepten met dulce de leche. Dulce de leche kun je gebruiken om banoffee sloffen mee te maken. Je maakt een sloffen bodem, die vul je met banketbakkersroom of amandelspijs. Daaroverheen doe je de dulce de leche, banaan en slagroom. Heerlijk voor Pasen! Ook gebruik ik dulce de leche in een Sinterklaastaart. Hiervoor heb ik de karamel gezouten. Dat geeft net wat extra smaak aan de hele zoete taart. Hartstikke lekker en een echte aanrader. Een ander heerlijke recept met dulce de leche is dat voor mini cheesecakes in schaaltjes. Je maakt er 6 tegelijk. Ook dit is een absolute aanrader als je een diner organiseert!
Bewaren
Zoals ik al eerder aangaf, kun je de blikjes dulce de leche heel goed bewaren, zowel open als dicht. Als je een blikje hebt opengemaakt en je gebruikt niet alles, dan schep je de dulce de leche in een goed afsluitbaar bakje. Op deze manier kun je het ongeveer een week bewaren. Heb je de blikjes dicht gelaten, maar al wel gekookt? Dan blijft de dulce de leche, buiten de koelkast, tot wel een paar maanden goed. Daarom is het dus aan te raden om altijd wat meer te koken dan je gaat gebruiken, zodat je altijd wat op voorraad hebt.
Dulce de leche
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Haal het etiket van het blik en zet het blik in een ruime pan met water. Zorg ervoor dat het blik (of de blikjes) goed onder water staan.
-
Breng het water in de pan aan de kook en laat het drie uur rustig doorkoken. Houd het waterpeil in de pan goed in de gaten.
-
Na drie uur haal je de blikjes voorzichtig uit de pan. Ik gebruik hiervoor een tang die ik ook voor vlees gebruik. Laat de blikjes goed afkoelen voor je ze gebruikt of wegzet om te bewaren.
Geniet er van!