Ik ben gek op ijs! Ik heb niet echt een favoriete smaak, het hangt helemaal van mijn dag af. De ene dag vind ik fruitsmaken of yoghurtijs het lekkerst, andere dagen eet ik liever hazelnootijs, bastogne ijs of mokka ijs. Dit keer werd in geïnspireerd door de volzoete dropjes van Klepper&Klepper die ik kreeg in de Foodybox van Kroon op het Werk. Hoe lekker zou het zijn om drop ijs te maken? Nou… ik kan je zeggen dat het een ultieme combinatie is!

Drop ijs

Drop is mijn guilty pleasure! Ik mag er tijdens mijn zwangerschap niet teveel van eten en ik moet bekennen dat ik dat best jammer vind. Toch kan ik er makkelijk van afblijven hoor, begrijp me niet verkeerd. Gelukkig houden Koen en mijn moeder ook heel erg van drop! Drop ijs is iets dat ik nog niet eerder gezien of gemaakt had, dus ben ik begonnen vanuit de basis van het mokka ijs en bastogne ijs dat ik wel al eerder maakte. Een blik gecondenseerde melk en slagroom dus.

Dan is de truc om de drop vloeibaar te maken en dat lukte door de dropjes op te lossen in een beetje slagroom. Ik heb de pan ietsje eerder van het vuur gehaald, zodat er na het opstijven nog wat stukjes in het ijs terug te vinden zijn. Zalig!

Zonder ijsmachine

Ik heb geen ijsmachine in huis, dus ik maak mijn ijs altijd zonder. De gecondenseerde melk en slagroom klop ik met een handmixer en de gesmolten drop spatel ik er voorzichtig doorheen. Het mengsel bevat vet en suiker, waardoor er geen ijskristallen ontstaan tijdens het vriezen. Hierdoor krijg je heel mooi, glad en zijdezacht drop ijs met stukjes drop. Het ijsmengsel kun je in een goed afsluitbare plastic bak schenken en invriezen. Zelf bewaar ik het ijs altijd in een cakeblik. Dat neemt in mijn vriezer het minste ruimte in omdat de vriezer niet zo groot is. 

Bewaren

Zelfgemaakt drop ijs kun je heel goed bewaren, of het nou in een cakeblik zit of niet. Als je het ijs goed afdekt, dan blijft het tot twee maanden houdbaar. Ik denk alleen dat het tegen die tijd al lang op is. Voor je het ijs eet kun je er nog wat extra stukjes drop overheen strooien. Maak er je eigen feestje van en geniet!

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Snijd de drop in gelijke stukjes en neem een pannetje met een dikke bodem. Schenk hier 150 ml slagroom in en voeg de drop er aan toe. Zet de pan op laag vuur en laat de drop in de slagroom smelten. Wil je nog wat stukjes drop in je ijs overhouden, haal de pan dan iets eerder van het vuur. Laat het mengsel afkoelen, maar zorg ervoor dat het niet opnieuw uithardt.

  2. Giet de rest van de slagroom en de gecondenseerde melk in een kom en klop dit met een handmixer of keukenmachine lobbig. Spatel vervolgens het dropmengsel er voorzichtig doorheen.

  3. Schenk het totale mengsel in een cakevorm of bak die in de vriezer kan en laat minimaal één nacht opstijven in de vriezer.

Keywords: Drop, Slagroom, Gecondenseerde melk

Share it on your social network

Ga naar de inhoud