Het zijn geen muffins en geen croissants, dit zijn cruffins. Een hemelse mix van een muffin en een croissant. Eigenlijk gewoon een croissant gebakken in de vorm van een muffin. Cruffins met blauwe bessen zijn makkelijker te maken dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Super leuk om te maken voor de paasdagen, moederdag of gewoon wanneer je maar wilt! Trakteer jezelf en anderen op een heerlijk feestelijk ontbijt of tussendoortje bij de koffie. Binnen 40 minuten zijn ze klaar!

Cruffins met blauwe bessen

Croissantdeeg is heel leuk om mee te experimenteren en ontzettend veelzijdig. Je hoeft er echt niet alleen standaard croissants van te rollen. Vorig jaar maakte ik gevulde croissants met banaan en nutella en met appel-kaneel vulling. Nu maakte ik er dus cruffins mee. Zelf croissantdeeg maken kost best wat tijd en gaat het makkelijkst als je een pastamachine hebt. Dat heb ik dan weer niet in mijn keuken staan, dus maakte ik het mijzelf makkelijk met een rol croissantdeeg. 

Vulling

Door het gebruik van croissantdeeg worden de muffins heerlijk luchtig. De cruffins vulde ik met zelfgemaakte custard en een beetje suiker en kaneel en ik verdeelde er wat blauwe bessen over. De combinatie bleek bijzonder goed en is om te smullen! Met de vulling kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Ik zit zelf vol ideeën, de kans is groot dat er hier binnenkort een andere variant uit de oven komt. Dus mocht je tijdens het paasontbijt of de paasbrunch eens iets anders op tafel willen zetten? Dit is absoluut een aanrader!
Extra lekker is het om zelfgemaakte custard te gebruiken.

Cruffins bewaren

Mocht je de cruffins willen bewaren? Warm zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze prima bewaren. Ze zijn in een goed afgesloten bakje een paar dagen te bewaren. Zet het bakje wel in de koelkast.

Cruffins met blauwe bessen

Kooktijd 40 minuten Totale tijd 40 minuten
Cruffins met blauwe bessen en custard
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.

  2. Rol het croissantdeeg uit en snijd in drie gelijke stukken. Druk de schuine snijranden van het deeg goed dicht.

  3. Verdeel de custard over de drie stukken deeg en smeer dit uit tot een dunne, gelijkmatige laag.

  4. Verdeel de suiker en kaneel over het laagje custard en rol de plakjes deeg vanaf de lange zijde op. Druk de rand goed aan.

  5. Snijd de deegrolletjes in de lengte open en leg ze met de open kant naar boven neer. Rol ze liggend als een slakkenhuisje op.

  6. Verdeel vierkante stukken bakpapier over een cupcake- of muffinvorm en leg hier het opgerolde croissantdeeg in, houd ook hier de opengesneden zijde boven.

  7. Verdeel wat blauwe bessen over het deeg en bak de cruffins in 20 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi ze voor het serveren eventueel nog met wat poedersuiker.

    Eet smakelijk!

Keywords: Croissant, Muffin, Ontbijt, Pasen, Moederdag, Brunch, Bladerdeeg

Share it on your social network

Ga naar de inhoud