Ik ben dol op borrelhapjes en dan met name crostini. Hoe dit recept tot stand kwam? Soms krijg ik een verzoekje waar ik geen nee tegen kan zeggen. Het is dan te leuk om af te wijzen. Zo ook de vraag van Coop of ik voor het winternummer van ‘Aan de keukentafel’ een borrelhapje wilde maken. De enige voorwaarde was dat ik de beenham er voor zou gebruiken en zou testen. Dat is echt te leuk! Ik heb volmondig ja gezegd en ben lekker aan het brainstormen gegaan. Samen met Koen heb ik verschillende borrelhapjes gemaakt en getest en crostini met beenham en champignons was de absolute winnaar!

Crostini met beenham en champignons

Crostini is een dun sneetje brood dat geroosterd wordt. Het wordt ingesmeerd met olijfolie en kruiden en na het roosteren belegd. De topping is heel gevarieerd, je kunt zelf bepalen wat je kiest! Ik koos voor een crostini met beenham en champignons met brie. Crostini lijkt op bruschetta. Het verschil zit in het brood dat voor het hapje wordt gebruikt. Voor crostini wordt over het algemeen stokbrood gebruikt, voor bruschetta vaak een wat groter brood. De begrippen worden tegenwoordig veel door elkaar gebruikt en dat maakt natuurlijk ook helemaal niet uit. Het gaat wat mij betreft niet zo zeer om de naam, maar om de smaken.

Borrelen

Crostini vind ik altijd een heel leuk borrelhapje om op tafel te zetten. Het is eenvoudig te maken en ziet er toch luxe uit. Zo ook deze crostini met beenham en champignons. Ik heb ze al meerdere keren gemaakt en geserveerd. Sowieso aan het kritische testpanel, Koen en mijn ouders, maar ook op andere momenten. Wij borrelen vooral als er Formule 1 op tv is en als we visite hebben natuurlijk.

Ik hou van de gezelligheid van samen eten, drinken en genieten. Voor een borrelplank maak ik gebruik van groenten, fruit, worst, kaas en zelfgemaakte hapjes. De combinatie daarvan is altijd goed. Mocht je meer inspiratie willen opdoen, kijk dan even bij de borrelrecepten of de hapjes en snacks! Je vindt er heel diverse recepten voor hapjes en drankjes.

Bewaren

Kun je crostini met beenham en champignons bewaren? Ja, dat kan! Versgebakken en rechtstreeks uit de oven is het het lekkerst, daar moet ik eerlijk in zijn. Wil je alvast wat voorbereiden om de crostini snel te serveren, dan kan dat ook. Rooster het stokbrood alvast, zodat je het alleen nog hoeft te beleggen. Je kunt de brie alvast snijden en de champignons bakken. Bewaar de crostini in een goed afsluitbare trommel en dek de brie en champignons goed af. Voor je serveert beleg je de crostini. Beleggen zou ik echt niet meer dan één of twee uur van te voren doen, dan verliest het brood zijn knapperigheid. Dat zou zonde zijn!

Crostini met beenham en champignons

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Crostini met beenham en champignons
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snijd het stokbrood in 12 schuine plakjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  3. Pers 1 teen knoflook uit en meng met 50 ml olijfolie. Verdeel over het stokbrood. Bak de plakjes stokbrood in ongeveer
    10 minuten goudbruin. 

  4. Snijd de champignons in kwarten. Snipper de ui, pers de knoflook, hak de peterselie fijn en snijd de plakken beenham in tweeën

  5. Verhit de resterende olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook kort aan.

  6. Voeg champignons, zout en peper toe en bak een paar minuten mee

  7. Schenk de sojasaus en balsamicoazijn hierbij. Roer goed door en haal de pan van het vuur.

  8. Beleg de crostini met een plakje beenham en brie en wat champignons. Garneer met peterselie.

Keywords: Brood, Champignons, Brie, Kruiden, Beenham

Share it on your social network

Ga naar de inhoud