Soms heb ik van die dagen dat ik geen idee heb wat ik als lunch moet eten. Helemaal als ik alleen thuis ben. Ik kan in de ochtend eindeloos twijfelen en van mening veranderen, alsof ik een soort druk voel om de allerlekkerste lunch te maken. Dat slaat natuurlijk nergens op en als het eenmaal zover is, dan heb ik ook altijd zo een lunch op tafel staan.
Zo ook vandaag. Ik had vanmorgen weer zo’n ochtend… Daarom vroeg ik input via Instagram stories en daar heb ik iets lekkers uitgekozen. Het werd een croque madame.

Croque madame

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat een croque madame nou precies? Een croque madame is een soort tosti. Je maakt een tosti met ham en kaas en daar bovenop leg je een gebakken spiegelei. Een croque monsieur is denk ik iets bekender, dat is een tosti met ham, kaas en een flinke laag bechamel. Een ander verschil is dat je een croque monsieur in de oven bakt, zodat de kaas en de saus versmelten. Een croque madame kan gewoon in een tosti-ijzer of een koekenpan gebakken worden.

Tosti

Hier in huis komen er regelmatig tosti’s uit een tosti-ijzer of de pan gerold. Wij eten graag een tosti met pesto en mozzarella of bijvoorbeeld tosti met roerei of een tosti bolognese. Natuurlijk is de klassieker, tosti met ham en kaas, ook erg geliefd. Al dan niet in de vorm van een croque madame. Het woord tosti is trouwens een Italiaanse variant op het Engelse toast zijn. Tosti is een Italiaanse naam, meervoud van tosto, afgeleid van tostare wat roosteren betekent. Dat klinkt logisch toch? Of het waar is dat het woord tosti daar vandaan komt weet ik niet, maar het lijkt mij wel aannemelijk. Eigenlijk maakt het niet uit, een tosti of een croque madame is nou eenmaal heerlijk!

Croque madame

Kooktijd 8 minuten Totale tijd 8 minuten
Croque madame, een heerlijke tosti met ham en kaas én een lekker spiegelei erop.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Beleg twee boterhammen met kipfilet en cheddar. Strooi er wat chilivlokken, zout en peper overheen.

  2. Beleg beide boterhammen met een tweede boterham en druk even kort aan. Besmeer de buitenkanten van de tosti's met roomboter.

  3. Verhit wat boter in een koekenpan en bak twee spiegeleieren.

  4. Bak de tosti's in een tosti-ijzer of onder een contactgrill tot de kaas gesmolten is. Of bak de tosti's in 2 keer 4 minuten goudbruin in een koekenpan. Keer ze tussendoor voorzichtig even om.

  5. Besmeer de tosti's met truffelmayonaise en leg de spiegeleieren erop. Breng naar wens nog verder op smaak met de kruiden.
     
    Eet smakelijk!
Keywords: Brood, Kip, Kaas, Ei, Boter, Mayonaise, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud