Geen tomatensoep of groentesoep, maar courgettesoep! Een hele makkelijke soep die je zo op tafel hebt staan. Ik had nog nooit eerder een soep van courgettes gemaakt, maar de soep viel zo in de smaak dat ik van mening ben dat ‘ie een plekje hier op de pagina verdient.

Lekker!

Ik ben gek op soep en eet het dan ook het hele jaar door. Zelfs als het buiten warm is. Dan zorgt het er voor dat ik extra vocht binnenkrijg. Wel zit er verschil in de soepen die ik in de winter of in de zomer eet. In de winter kies ik meer voor wat dikkere, gebonden soepen, denk aan mosterdsoep. In de zomer de wat lichtere, frisse soepen. Deze courgettesoep eet ik dan ook in de winter. In de zomer staat er regelmatig courgettesoep met prei en appel op het menu. Een ander voordeel van soep is, wat mij betreft, dat je de maaltijd makkelijk kunt aanpassen. Als je een lichte lunch wilt is de soep op zich voldoende. Wil je er een avondmaaltijd van maken, dan eet je er een stokbroodje of belegd broodje bij.

Courgettesoep

Courgette is een vrucht uit de komkommerfamilie. De vergelijking is ook snel gemaakt. Het zijn allebei langwerpige groene groenten. Courgette wordt vaak vooral gebruikt in warme gerechten. maar je kunt courgette ook rauw eten. Ik ben er niet dol op maar jij vindt het misschien wel lekker. Courgettes hebben een vrij neutrale smaak, je gebruikt andere ingrediënten in een recept om het op smaak te brengen. Daardoor zijn ze heel makkelijk in allerlei gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld in een brownie, vegetarische enchiladas of noedels met kip en groenten. En natuurlijk in een courgettesoep Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je courgettes koopt. De courgette hoort stevig te zijn en de schil niet beschadigd. Het kroontje hoort nog aan de courgette te zitten bij aankoop, voor je de groente verwerkt in je gerecht snijd je dit er pas af. Let er ook op dat de courgette er fris uitziet. Bewaar de courgette buiten de koelkast op een koele plek. Daardoor krijgt de courgette meer smaak. Lekker voor je courgettesoep!

Bewaren

Heb je courgettesoep gemaakt, dan kun je die makkelijk bewaren. Zorg dat de soep snel afkoelt en schenk deze in één of meer goed afsluitbare bakjes. Bewaar de soep ik de koelkast maximaal twee dagen. In de vriezer kan de soep langer bewaard worden. Het blijft dan maximaal drie maanden goed.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snipper de ui, pers de knoflook, ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd de courgettes in blokjes.

  2. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook en de ui aan. Voeg daarna de tijm, het bouillonblokje en de courgettes toe en bak deze even mee.

  3. Giet een liter water aan de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 10-15 minuten koken tot de courgettes wat zachter worden.

  4. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg de ricotta toe en roer door tot je geen klontjes meer ziet.

  5. Verwarm de soep nog even op het vuur, maar breng het niet meer aan de kook. Maak de soep af met een beetje peper en zout en schep de soep in kommen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Courgette, Ricotta, Kruiden, Knoflook, Ui

Share it on your social network

Ga naar de inhoud