Print opties:

Courgettesalade

Salade met plakjes gegrilde courgette, partjes perzik, rucola en mozzarella

In de zomer eet ik graag salades. Als lunch of als avondmaaltijd. Salades zijn licht en makkelijk te maken waardoor je met warme buitentemperaturen niet te lang in de keuken bezig hoeft te zijn. Deze courgettesalade is ook erg lekker als bijgerecht bij een barbecue.

Courgettesalade

Courgette is een vrucht uit de komkommerfamilie. Qua uiterlijk lijkt het daar ook wel een beetje op. Hoewel de meeste mensen courgette verhitten voor het gegeten wordt, is dat niet perse nodig. Je kunt courgette ook rauw eten. Ik ben er niet dol op maar jij vindt het misschien wel lekker. Courgettes zijn ook lekker veelzijdig! Naast courgettesalade, kun je er ook een heerlijke courgettesoep met prei en appelgevulde courgettes of courgettekoekjes en zelfs smeuïge brownies mee maken! Courgettes hebben een vrij neutrale smaak, je gebruikt andere ingrediënten in een recept om het op smaak te brengen. Juist daardoor zijn ze zo veelzijdig te gebruiken. Courgettes zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De in Nederland geteelde courgettes liggen van februari tot en met november in de winkels. Bij courgettes is het trouwens zo dat koe kleiner ze zijn, hoe lekkerder. Dus neem voortaan niet direct de grootste mee uit de winkel, maar onthoud dat kleinere courgettes het lekkerst zijn.

Bewaren

Courgettesalade kun je eerder maken als je de salade bij een barbecue wilt serveren. Maak de salade en dressing dan helemaal af en bewaar de dressing apart van de salade. Doe je de dressing er alvast overheen, dan wordt je salade slap en zompig en dat is zonde. Ik heb deze courgettesalade onlangs voor bij een barbecue gemaakt toen Koen en ik een jaar getrouwd waren. In de ochtend hebben we alles klaargemaakt en in de koelkast gezet. In de middag hebben we de salade en dressing goed verpakt naar mijn ouders meegenomen en ook daar weer in de koelkast bewaard. Dat ging prima! Tijdens de barbecue, eind van de middag, zag de salade er nog heerlijk uit en ook de smaak was helemaal top. Heel veel langer dan de volgende dag zou ik de salade niet bewaren, daar wordt het niet lekkerder van.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 35 35 mins Totale tijd: 35 minuten
Porties 2
Beste seizoen Zomer
Wat heb je nodig?
  • 2 Courgettes
  • 70 gram Rucola
  • 2 eetlepels Pijnboompitten
  • 150 gram Edamame boontjes (uit een zak)
  • 2 Perziken
  • 50 gram Mini mozzarella
  • 1 eetlepels Witte wijnazijn
  • 3 eetlepels Olijfolie (extra vierge)
  • 1 theelepels Mosterd
  • 1 theelepels Provençaalse kruiden
Aan de slag
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Maak de courgettes schoon, verwijder het kroontje en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de plakjes courgette op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met  1 eetlepel olijfolie. Strooi de Provençaalse kruiden er over heen. Grill de courgette 20 minuten in de voorverwarmde oven.

  3. Rooster in de tussentijd de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.

  4. Spoel de edamame boontjes goed af en laat uitlekken.

  5. Snijd de perziken doormidden, verwijder de pitten en snijd in dunne plakjes. Snijd ook de mozzarella bolletjes in tweeën.

  6. Laat de courgette iets afkoelen als deze uit de oven komt. Meng de courgette met de rucola, perzik, mozzarella, edamame boontjes en pijnboompitjes tot een salade.

  7. Meng 2 eetlepels olijfolie, met 1 eetlepel witte wijnazijn en een theelepel mosterd tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de dressing bij de courgettesalade.

    Eet smakelijk!

Keywords: Courgette, Rucola, Perzik, Edamame boontjes, Mozzarella, Mosterd, Kruiden

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !