Koen is dol op Grieks eten en zelf vind ik het ook echt heerlijk. Daarom dook ik onlangs lekker de keuken in om een nieuw idee uit te proberen. Ik had een courgette in huis waarvan ik niet helemaal wist wat ik er mee moest. Dat gebeurt met een zwangerschapsbrein, dan haal je producten zomaar dubbel in huis of je vergeet ze überhaupt mee te nemen uit de winkel. Zo ook feta, waarvan ik drie pakjes in de koelkast had liggen. Dus ging ik aan de slag en maakte er courgettekoekjes van. Groot succes kan ik je verklappen!
Courgettekoekjes
Het concept van courgettekoekjes is hartstikke simpel, maar zoooo lekker! Waar je wel even op moet letten is dat je de geraspte courgette even goed laat uitlekken, het vocht eruit drukt in een zeef of uitknijpt in een theedoek. Dan haal je het meeste vocht uit de courgette waardoor het bakken van de courgettekoekjes een stuk makkelijker is! Zou je het vocht er niet uithalen, dan wordt het mengsel door het toevoegen van de eieren nog natter en worden de koekjes in de pan niet echt stevig. Terwijl dat juist is wat je wil! Een tweede tip is om eerst een koekjes proef te bakken. Dan kun je checken of de courgettekoekjes voldoende gekruid zijn. Voeg eventueel wat extra kruiden toe aan de rest van het mengsel. Je kunt beter met iets te weinig kruiden starten, dan met teveel. Kruiden uit het mengsel halen gaat nu eenmaal niet.
Griekse tzatziki
Om het gerechtje helemaal af te maken, maakte ik er een homemade tzatziki bij! Mocht je dat teveel werk vinden, dan kun je ook de allioli dip van Oil & Vinegar gebruiken. Dit is niet gesponsord trouwens, we zijn gewoon fan! 😉 Maar er gaat uiteindelijk niets boven zelfgemaakt hoor. Wil je naast de courgettekoekjes ook andere Griekse gerechten op tafel zetten? Kijk dan eens bij mijn gerechten uit de Griekse keuken! Je vindt er onder andere een basisrecept voor pitabroodjes, spanakopita hapjes en een orzosalade met gyros. Grote aanraders om eens te maken!
Courgettekoekjes
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Rasp de courgette grof en verkruimel de feta. De feta hoef je niet te fijn te maken, iets grotere stukjes geeft meer smaak aan de courgettekoekjes.
-
Knijp het vocht uit de courgette en meng de courgette met verkruimelde feta, oregano, de eieren en bloem. Breng op smaak met wat peper en zout.
-
Verhit op middelhoog vuur een laagje olie in een pan. Neem een flinke eetlepel van het courgettemengsel en laat dit in de pan glijden. Druk het hoopje plat tot ongeveer een centimeter dikte.
-
Bak de courgettekoekjes 5 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Herhaal tot het courgettemengsel op is.
Eet smakelijk!