Coq au vin is een klassieker, net als een wellington. Het betekent haan (kip) in wijn en dat is het eigenlijk ook. Een heel feestelijk gerecht dat het erg goed doet tijdens de Kerst. Dus, zoek je nog inspiratie voor je kerstdiner? Zoek niet verder, dit wordt je hoofdgerecht. Waarom? Dat ga ik je uitleggen!

Coq au vin

Coq au vin is een stoofschotel van kip, in dit geval drumsticks. Het is van oorsprong een Frans gerecht. Waar in Frankrijk het zijn oorsprong precies vindt is niet helemaal duidelijk. Diverse regio’s claimen die eer, onder andere inwoners van de Elzas en Champagne en de Bourgondiërs. Hoewel er ook een verhaal over Julius Caesar rondgaat op Internet. Hij zou een Gallische nederzetting belegerd hebben, waarna de Galliërs hem een haan stuurden als symbool voor hun moed en volharding. Caesar nodigde hen daarop uit voor een feestmaal. Hij liet, om de Galliërs te tarten, een gerecht maken waar de haan in verwerkt werd. De haan liet hij bereiden in wijn, in die tijd een symbool voor rijkdom en macht. Zo zou coq au vin ontstaan zijn.

Makkelijk

Hoewel coq au vin er altijd feestelijk uitziet, is het een super makkelijk gerecht om te maken. Juist daarom is het ideaal als je familie of vrienden te eten krijgt met Kerst. Het voorbereiden kost ongeveer twintig minuten, daarna zet je de pan op laag vuur. Deksel erop en dan laat je het drie kwartier stoven. In die drie kwartier hoef je er in principe niet naar om te kijken. Alle tijd dus om met je familie en vrienden door te brengen. Je staat geen uren in de keuken, maar zet een verrukkelijk en indrukwekkend gerecht op tafel. Allemaal zonder dat je er uren aan kwijt bent geweest. Dat is toch fijn? Ik maak graag coq au vin als ik gasten te eten krijg, het valt altijd in de smaak.

Bewaren

Wil je tijdens het kerstdiner ook de voorbereiding inkorten? Dat kan ook. Zorg dat je alle groenten gesneden hebt en zet ze goed afgedekt in de koelkast. Bak eventueel de drumsticks alvast rondom bruin. Op het moment dat je gasten er zijn, bak je de spekjes een minuut in de pan. Dan voeg je de groenten voor vijf minuten toe en vervolgens de wijn en de kip. Scheelt je toch een kwartiertje!

Coq au vin

Voorbereidingstijd 20 minuten Kooktijd 45 minuten Totale tijd 1 uur 5 minuten
Coq au vin. Drumsticks met diverse groenten als wortel, paprika en bleekselderij, gestoofd in een saus van slagroom en witte wijn met veel groene kruiden.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snipper de ui, snijd de winterpeen en bleekselderij in plakjes, de champignons in partjes en de paprika in blokjes. Ris de blaadjes van het takje tijm.

  2. Bak de drumsticks in een klein beetje boter of olie rondom bruin. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze even apart.

  3. Bak in diezelfde pan de spekblokjes één minuut op middelhoog vuur. Voeg dan de groenten en de tijm toe.

  4. Schenk na vijf minuten de witte wijn en de slagroom erbij. Voeg ook het bouillonblokje toe en roer goed door. Leg vervolgens de drumsticks weer terug in de pan. Laat het geheel, met deksel op de pan, 45 minuten op laag vuur stoven.

  5. Serveer met bijvoorbeeld krieltjes of aardappelrozetjes.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kip, Wortel, Ui, Champignons, Wijn, Room, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud