Madeleines, je kent ze vast wel, de Franse cakejes in de vorm van een schelp. Ze zijn heerlijk! Mijn favoriete variant zijn de citroen-maanzaad madeleines. Ze zijn lekker fris en niet te zoet. Ze gaan je écht enorm verrassen, ze zijn zo lekker dat je er niet van af kunt blijven.

Citroen-maanzaad madeleines

Madeleines zijn herkenbaar aan de vorm en het buikje dat ze vaak hebben. Dat gebeurt wanneer de buitenkant al gebakken is, maar de binnenkant nog rijst. Het cakeje kan door de bakvorm geen andere kant op dan omhoog en zo ontstaat er een buikje. Ik ben dol op de combinatie van zoet en zuur, zoals bijvoorbeeld ook in lemon bars of lemon curd. Het voordeel is ook dat je veel minder suiker hoeft te gebruiken! Daardoor eet je makkelijker nog wat meer citroen-maanzaad madeleines! 😉

Truc

De grote truc van citroen-maanzaad madeleines zit in het beslag. Het is niet zoals bij een cake of biscuittaart dat je de boter, suiker en eieren luchtig klopt. Je begint namelijk eerst met de eieren en de suiker. Vervolgens bloem, zout en bakpoeder om daarna de gesmolten boter er doorheen te spatelen. Dan voeg je de smaakmakers toe en dan komt de allerbelangrijkste stap! Het deeg laten rusten. Als je het recept heel precies volgt en het deeg minstens een uur in de koelkast laat staan, dan kunnen je citroen-maanzaad madeleines niet mislukken!

Maak je liever weens hartige in plaats van zoete madeleines? Dan heb ik een lekker en makkelijk recept voor je! Hartige madeleines zijn gevuld met ui, knoflook en oude kaas. Voor deze hartige madeleines heb ik gebruik gemaakt van oude kaas.

Het lekkerst vind ik dat als je het zelf even raspt. Toch hoef je niet per sé voor oude kaas te kiezen. Deze hartige cakejes zijn ook heerlijk met Parmezaanse kaas of Gruyère. Als is een lekkere belegen kaas, komijnekaas of geitenkaas ook om te smullen. Kies de kaas waar jouw voorkeur naar uitgaat en experimenteer er lekker mee. Je kunt bijvoorbeeld ook het beslag in tweeën delen en voor allebei de delen een andere kaas gebruiken.

Bewaren

Citroen-maanzaad madeleines zijn eenvoudig te bewaren, al zijn ze vers het lekkerst. Als je ze goed afdekt of in een goed afgesloten bakje legt, kun je ze prima twee tot drie dagen bewaren. Invriezen kan ook! In de vriezer blijven madeleines maximaal drie maanden houdbaar.

Citroen-maanzaad madeleines

Kooktijd 40 minuten Rusttijd 1 uur Totale tijd 1 uur 40 minuten
Citroen-maanzaad madeleines, zachte Franse cakejes voor bij de koffie of een high tea
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 30 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Laat afkoelen tot je het gebruikt, maar zorg ervoor dat de boter vloeibaar blijft.

  2. Doe de eieren met suiker een een snuf zout in een kom en klop tot een schuimig mengsel. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en mix goed door tot een egaal beslag.

  3. Giet de vloeibare boter in het beslag en spatel dit er doorheen tot de boter helemaal is opgenomen.

  4. Als laatst voeg je de citroenrasp, citroensap en maanzaad toe. Spatel dit ook door het beslag tot het er mooi egaal uitziet. Dek de kom af met plasticfolie en zet het voor minimaal 1 uur in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de bakvorm voor de madeleines goed in. 

  6. Haal het beslag uit de koelkast en vul de holtes in de vorm voor 3/4 met beslag. 

  7. Bak de madeleines in ongeveer 14 minuten goudbruin en gaar. Haal de madeleines uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Ei, Boter, Suiker, Citroen, Maanzaad

Share it on your social network

Ga naar de inhoud